Ideje óvatosnak lenni, közeleg a kullancsszezon, városban is összeszedheted

tavasz védőoltás oltás Nyár park kullancs kirándulás erdő agyvelőgyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak erdőben vagy túrázáskor vihetünk haza kullancsokat, hanem akár a városi környezetben is vérünkbe kóstolhatnak a kis élősködők. Hamarosan itt a kullancsszezon, érdemes néhány szabályt betartanunk, hogy felhőtlen legyen a szabadidő. 

A Kullancsveszély.hu oldal számos veszélyre figyelmezett, például arra, hogy nemcsak erdőben szedhetünk össze kullancsokat, hanem akár a város közelében vagy akár a kellős közpén is. Nem kell ugyanis túlságosan eltávolodnunk megszokott környezetünktől, elég egy városi park vagy sétány, ahol máris megtámadhatnak a kis vészívók.

Az általuk terjesztett agyvelőgyulladást védőoltással meg lehet előzni, ennek szükségességéről azonban gyakran alakul ki némi vita.

Ne vegyük félvárról a kullancsveszélyt! Forrás: CDC

Az oldal figyelmeztet arra is, hogy fesztiválokon, strandokon, játszótereken és kutyafuttatókon is érdemes vigyázni, sőt, a házikedvnceken is bejuthatnak a lakásba a kullancsok. Tavasztól őszig nem ár óvatosnak lennünk, főleg melegebb időjárás esetén, hiszen a szabadon hagyott bőrfelület csábító terített asztalnak tűnik számukra. Érdemes tehát a megfelelő öltözet, használjunk kullancsriasztó szereket, a szabadban töltött nap után pedig vizsgáljuk át teljes testünket.

Ezt olvashatjuk Kullancs Kálmán Facebook-profilján is, ahol játékos animációkkal figyelmeztetnek a kullancsveszélyre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.