nőgyógyászat endometriózis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az endometriózis számos nő életét teszi igazi rémálommá. Ezek a hírességek is hasonló helyzetben vannak, és problémáikról nyíltan beszéltek.

Mi is az az endometriózis?

Normális esetben csak a méh belső felszínén jelentkezik a méhnyálkahártya-szövet, de endometriózis esetén a méh üregén kívül is megtalálható. Ez a jelenség igen erős medencetájéki fájdalmat és vérzést is okozhat. Az endometriózis a nők nagyjából 10 százalékát érinti.

Lena Dunham egyik alkalommal őszintén beszélt arról, hogy az endometriózis okozta fájdalmak és problémák miatt képtelen részt venni a Csajok sorozat akkori évadának sajtóturnéján. "Szörnyű fájdalmaim vannak. Az orvosokkal és a testemmel együtt megpróbáljuk felvenni a harcot. Szerintem ez egy jel, hogy ideje pihennem" - írta korábban. Nem sokkal a bejegyzés után kiderült, hogy állapota miatt kórházba is került. A betegségéről még 2014-ben írt először az akkor megjelenő könyvében.

Lena Dunham Forrás: Getty Images

"Amikor csak a fájdalmat ismered, nem tudod, hogy ez nem normális állapot" - mondta Susan Sarandon, akinek betegségét, még 1983-ban diagnosztizálták. A színésznőnek kezdetben szabálytalan vérzése volt, ami miatt többször elájult. Bár az orvosok azt mondták neki, hogy nem lesz képes teherbe esni, Sarandon három gyermeknek is életet adott. 2011-ben a színésznő még a férfiaknak is tanácsot adott, úgy fogalmazott, hogy bár az endometriózis okozta fájdalom a nőket sújtja, nem jelenti azt, hogy a férfiakra nincs hatással, és ne segíthetnének a párjuknak.

Susan Sarandon Forrás: Getty Images

Dolly Partont 1982-ben ismeretlen eredetű alhasi panaszokkal szállították kórházba, a harmincöt állomásos turnéja közepén. Az énekesnőnek ekkor már olyan súlyos volt az állapota, hogy részleges méheltávolítást végeztek rajta. Azt mondja az endometriózis és annak szövődményei miatt depressziós lett, főleg mivel a műtét miatt soha nem tudott gyermeket szülni. "Szörnyű időszak volt ez számomra, minden nap az öngyilkosságon járt az eszem."

Dolly Parton Forrás: Getty Images

A Spice Girls együttes egykori tagja, Emma Bunton is endometriózistól szenved. Alig volt 25 éves, amikor az orvosok felfedezték nála a betegség jellegzetes tüneteit. Az orvosi segítségnek köszönhetően Bunton ma már jól van, azóta két kisgyermek édesanyja.

Emma Bunton Forrás: Getty Images
Tévés dokik, akiknek botrányai bekerültek a lapokbanhttp://www.life.hu/drlife/20180415-botranyos-teves-dokik.htmlBár nálunk sorra megbuknak az ilyen jellegű műsorok, Amerikában hatalmas sikernek örvendenek azok a showműsorok, amelyekben igazi dokik tárgyalják ki a szereplést vállaló betegek problémáit. Amire azonban nem gondoltak, hogy az ő titkaikat is kitárgyalják a bulvárlapok! Dr. LifeOrigoSztárok, akiknek nagyon rosszul sikerült az arcplasztikahttp://www.life.hu/drlife/20180415-sztarok-elrontott-arcplasztikaval.htmlVannak olyan sztárok, akik képtelenek leállni a plasztikával. Olykor már annyira eltorzul az arcuk, hogy fel sem lehet ismerni őket. A legtöbben egy viaszbabához hasonlítanak, de az még a jobb eset... Dr. LifeOrigo30 évig csak sminkben mert kimenni az utcára a vitiligós anyukahttp://www.life.hu/drlife/20180408-30-evig-csak-sminkben-ment-ki-az-utcara-a-vitiligos-anyuka.htmlAz Indiana államban élő Chamerlain Anderson vitiligóban szenved. A ritka bőrbetegsége miatt, 30 évig sminkelte az arcát, de még a kezeit is, enélkül ugyanis nem mert kimenni az utcára. Aztán találkozott ez kislánnyal, aki ráébresztette, hogy mennyire fontos, hogy vállalja önmagát. Dr. LifeOrigoSztárok, akik sokat betegeskedtek a terhességük alatthttp://www.life.hu/drlife/20180401-sztarok-akik-sokat-betegeskedtek-amig-terhesek-voltak.htmlEzeknek a hírességeknek nem volt problémamentes a terhességük. Volt olyan, aki 10 hetet töltött kórházban, kolléganője pedig az ágyat sem tudta elhagyni a segítség nélkül. Dr. Life--Híres nők, akik az endometriózissal harcolnakhttp://www.life.hu/drlife/20180422-sztarok-akik-endometriozissal-harcolnak.htmlIlyen betegségekkel kerültek kórházba a Kardashian család tagjaihttp://www.life.hu/drlife/20180312-ilyen-betegsegtol-szenvednek-a-kardashian-csalad-tagjai.htmlAllergia, súlyos vesebetegség, kínzó bőrbetegségek és kiütések...Nézzük, hogy milyen okokkal kerültek kórházba a Kardashian család tagjai. Dr. LifeAFP4 évig nem tudták, mi Éva baja, végül egy hólyagtükrözés tárta fel az igazságothttp://www.life.hu/drlife/20180312-4-evig-nem-tudtak-mi-a-baja-vegul-egy-holyagtukrozes-tarta-fel-az-igazsagot.htmlGyovai Évát valamivel több, mint négy éven keresztül küldözgették (magán- és állami intézménybe egyaránt) hol az urológiára, hol a nőgyógyászatra. Hiába bizonygatta, hogy elviselhetetlen fájdalmak gyötrik, betegségének pontos diagnosztizálására majdnem öt évet kellett várnia. Nemrégiben egy nyilvános Facebook-posztban számolt be az esetéről. Azóta közel 500 magyar nő csatlakozott az általa alapított csoporthoz. Ők szinte mindannyian ugyanabban a fájdalmas hólyag szindrómában szenvednek. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.