Egy kutatás szerint hamarabb halhat meg, aki soha nem iszik alkoholt

2018.05.07. 18:31

Nem feltétlen van jó hatással az egészségünkre, ha soha nem fogyasztunk egy korty alkoholt sem. Egy friss kutatás arra derített fényt, hogy magasabb volt a korai halálozás azok között, akik soha életükben nem ittak szeszesitalt.

A The Sun cikke szerint a texasi egyetem kutatóinak legfrissebb tanulmányában azt olvashatjuk, hogy azok az emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg hamarabb, akik soha nem fogyasztottak egy korty alkoholt sem. Ez természetesen nem azokra vonatkozik, akik túlzásba viszik az szeszesitalok ivását, hiszen ők komoly egészségügyi következményekkel számolhatnak. 

A mértékkel történő alkoholfogyasztás ezek szerint egészséges is lehetForrás: Shutterstock

A tudósok olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a társadalmi-gazdasági státusz és a fizikai aktivitás. Húsz év alatt az 55-65 éves korosztályt vizsgálták. Charles Holahan pszichológus szerint a legmagasabb halálozási arányt az alkoholt soha nem fogyasztóknál tapasztalták. Az 1824 résztvevő közül a mérsékelt ivók 41 százaléka halt meg korán, a nem ivók közül pedig 69 százalék. 

A magyarázat az lehet, hogy az ivás jó módja a szociális kapcsolatok fenntartásának, ezek pedig szerepet játszanak a mentális és fizikai egészség fenntartásában egyaránt.

betegségalkoholalkoholfogyasztáshalálkutatáskapcsolat