Új szúnyogfajok jelentek meg Magyarországon

betegség csípés szúnyog szúnyogcsípés Nyár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi években három új szúnyogfaj is megjelent Magyarországon, amelyek előszeretettel szívják az ember vérét.

A TV2 Mokka című műsorában a szúnyogok kerültek terítékre. Istenes László és Mádai Vivien arról beszélgetettek vendégeikkel, milyen típusok jelentek meg mostanában hazánkban és mennyire veszélyesek ránk nézve.

Az utóbbi 5 évben 3 invazív csípő szúnyogfaj jelent meg Magyarországon. Az egyik a zebraszúnyog vagy tigrisszúnyog, ő a legjelentősebb vektor, ő hordozza a legtöbb fajta kórokozót potenciálisan. A másik kettő az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Bár potenciálisa képesek komoly kórokozókat hordozni, jelenleg csak azokat a kórokozókat hordozzák vagy oltják át emberre, állatra Magyarországon, mint az összes többi hazai csípő szúnyogfaj" – magyarázta Soltész Zoltán biológus.

A szakemberek elárulták továbbá, hogy szabad szemmel nem lehet őket felismerni, megkülönböztetni, mert nagyon hasonlítanak. Persze vannak olyan szúnyogfélék, amelyek nem támadnak emberre, de az említett három faj nem ilyen.

A csípő szúnyogok válogatósok, vannak olyan fajok, amelyek csak madarakra, kétéltű hüllőre, vagy csak emlősre specializálódtak és persze van olyanok is vannak, amelyek nem válogatósak. Ez a három invazív faj csípi az embert."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.