Új szúnyogfajok jelentek meg Magyarországon

2018.05.07. 16:22

Az utóbbi években három új szúnyogfaj is megjelent Magyarországon, amelyek előszeretettel szívják az ember vérét.

A TV2 Mokka című műsorában a szúnyogok kerültek terítékre. Istenes László és Mádai Vivien arról beszélgetettek vendégeikkel, milyen típusok jelentek meg mostanában hazánkban és mennyire veszélyesek ránk nézve.

Az utóbbi 5 évben 3 invazív csípő szúnyogfaj jelent meg Magyarországon. Az egyik a zebraszúnyog vagy tigrisszúnyog, ő a legjelentősebb vektor, ő hordozza a legtöbb fajta kórokozót potenciálisan. A másik kettő az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Bár potenciálisa képesek komoly kórokozókat hordozni, jelenleg csak azokat a kórokozókat hordozzák vagy oltják át emberre, állatra Magyarországon, mint az összes többi hazai csípő szúnyogfaj" – magyarázta Soltész Zoltán biológus.

A szakemberek elárulták továbbá, hogy szabad szemmel nem lehet őket felismerni, megkülönböztetni, mert nagyon hasonlítanak. Persze vannak olyan szúnyogfélék, amelyek nem támadnak emberre, de az említett három faj nem ilyen.

A csípő szúnyogok válogatósok, vannak olyan fajok, amelyek csak madarakra, kétéltű hüllőre, vagy csak emlősre specializálódtak és persze van olyanok is vannak, amelyek nem válogatósak. Ez a három invazív faj csípi az embert."

betegségszúnyogNyárcsípésszúnyogcsípés