Halálos veszélyt jelenthet a kutyád számára ez a súlyos betegség, és te is megfertőződhetsz

Forrás: Origo -
kutya Barabás Éva szívférgesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Barabás Évi felelős gazdiként készül a nyárra kutyájával, Hugóval. Május 10-én, a Szívférgesség Napján a kutyák egészségét veszélyeztető élősködők elleni védelem kapcsán Dr. Baji Balázs véleményét is kikérte. Bár rutinos kutyásként hallott már a kedvenceinkre halálos veszélyt jelentő szívférgességről, amelyet szúnyogok terjesztenek, a ma már állatorvosként is praktizáló olimpikontól is sok hasznos tanácsot kapott.

Barabás Évi családtagként tekint kutyájára, így az egészsége megőrzésére kiemelt figyelmet fordít. Ezért is missziója, hogy Dr. Baji Balázzsal együtt felhívják a figyelmet a kutyusokra halálos veszélyt jelentő szívférgességre, amelynek kórokozója szúnyogok által terjed, főleg a vízpartokon, a tavaszi és nyári időszakban. A szívférgesség nem csak a kutyákra veszélyes, a gazdik is megfertőződhetnek.

„Alapvetően egy újkeletű betegségről van szó, de már sok gazdi ismeri és védekezik ellene, viszont még mindig vannak, akik a rendelőkben hallanak először a szívférgességről. Fontosnak tartom, hogy minden gazdi megismerje ezt a könnyen megelőzhető, ellenben nagyon nehezen kezelhető parazitás megbetegedést" – árulta el az állatorvosként is praktizáló olimpikon gátfutó, Dr. Baji Balázs. „Állatorvosként és magánemberként is fontosnak tartom négylábú barátaink védelmét és gondozását, ezért a szívférgesség fontosságára és megelőzésére figyelmet felhívó kampányban is szívesen veszek részt. Remélem, hogy közvetve ezzel is tudok javítani kiskedvenceink egészségén" - tette hozzá.

„Akkor hallottam először a szívférgességről, amikor egy ismerősöm kutyája megbetegedett. Még pont időben érkezett a segítség, de hatalmas őrület és tortúra volt a kezelés időszaka" – árulta el Barabás Évi, Hugó gazdija. „Felelős állattartóként sok-sok olyan problémával visszük orvoshoz a kutyánkat, amelynek szemmel látható jele van, a szívférgességet azonban csak akkor ismerhetjük fel időben, ha évente szűrésre járunk kedvencünkkel."

Évi és kutyája nap mint nap sétálnak a Hajógyári-szigeten és a Kutyabarát Balaton szolgáltatásait és programjait is nagyon kedvelik, így gyakran töltik az időt vízparton, amely különösen veszélyeztetett terület. „Hugó mindig megmorogja a körülötte szálló rovarokat, és próbálja őket elkapni, de a szúnyogok elleni védekezést nem bízhatjuk kutyáinkra. A kakis zacsi és kislabda mellett most már a szúnyogriasztó csepp is állandó nyári kellékünk" – osztotta meg Évi.

Barabás Éva és kutyája, Hugó Forrás: Origo

Hugó édesanyja, Picur kutya volt a műsorvezető első kutyusa, így Évi jelen volt Hugó születésénél, amely pont az állatok világnapjára esett. „A kistesó, egy lánykutya sajnos a szülőcsatornába szorult és meghalt, Hugó császármetszéssel jött a világa, így előbb tarthattam én a kezemben, mint hogy a mamája látta volna" – meséli Évi, aki azt is elárulta, kutyájának apukája is ismerős lehet sokaknak. „Falusi Mariann Peti kutyájától örökölte Hugó hatalmas szerelmét, a labdák iránti szenvedélyét. Szinte előbb labdázott, minthogy megtanult volna járni."

Kis híján tönkrement Papp Gergő és felesége, Judit házasságahttp://www.life.hu/sztarok/20180512-kis-hijan-tonkrement-papp-gergo-pimaszur-es-felesege-judit-hazassaga.htmlSok volt a közös munka, amire majdnem ráment a házasságuk. Papp Gergő és Judit azonban megmentették a kapcsolatukat. TV + Sztárok--Tóth Andi elhagyja az országot: Amerikában próbál szerencséthttp://www.life.hu/sztarok/20180509-toth-andi-elhagyja-az-orszagot-amerikaban-probal-szerencset.htmlTóth Andi a tengerentúlon szeretne szerencsét próbálni: egyedül. Hisz abban, hogy a tehetségére felfigyelnek. TV + SztárokOrigo Soha nem látott aktképek kerültek elő Nánási Pálrólhttp://www.life.hu/sztarok/20180501--soha-nem-latott-aktkepek-kerultek-elo-nanasi-palrol-vigyazat-szulovel-vagyok.htmlÖrdög Nóra bevallotta, ő már látta férje aktképeit, de senkit sem szeretett volna megfosztani az élménytől, így mindenkinek megmutatta azokat. TV + Sztárok--Pachmann Péter csókját visszautasította a felesége az első randinhttp://www.life.hu/sztarok/20180501-pachmann-peter-csokjat-visszautasitotta-a-felesege-az-elso-randevun.htmlBelefér-e a csók az első randin? Várkonyi Andrea erről kérdezte vendégeit a Micsoda Nők! adásában. TV + SztárokFotó: Adrián Zoltán - OrigoSzakítása után újra randizik Lolahttp://www.life.hu/sztarok/20180501-szakitasa-utan-ujra-randizik-lola-enekesno.htmlA Micsoda Nők! hétfői adásában Várkonyi Andi és vendégei a randevúzás témáját járták körül. A frisen szakított Lola pedig elszólta magát. Alakul az új szerelem? TV + SztárokOrigoGáspár Győző szerint a legfontosabb az életben a családhttp://www.life.hu/sztarok/20180501-gaspar-gyozo-gyozike-szerint-a-legfontosabb-az-eletben-a-csalad.htmlA családi élet és gyermeknevelés fontosságáról posztolt Gáspár Győző. Úgy véli, ezekre nem készíti fel az élet rendesen az embert. TV + SztárokOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.