Megfejtették, miért nőtt aránytalanul nagyra az ember agya

Forrás: Origo -
agy tudomány kutatás emberi agy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számítógépes modellel fejtették meg amerikai tudósok, miért nőtt aránytalanul nagyra az ember agya az evolúció során, eredményeik szerint a legfontosabb tényezők nem társadalmiak, hanem gazdaságiak voltak: az élelem megszerzése, tárolása, eszközök készítése.

Az ember agya aránytalanul nagy, testéhez képest mintegy hatszor akkora, mint amekkorát más emlősök arányai alapján várnánk. Az egy-másfél kilogrammos szerv a test energiaszükségletének egyötödét teszi ki. Az evolúciós elmélet szerint komoly oka lehetett ilyen "költséges" szerv kialakításának és fenntartásának.

Az okokat keresve a tudósok gondoltak arra, hogy az emberelődnek talán ekkora agykapacitásra volt szüksége, hogy felvegye a harcot a környezet kihívásaival, az élelem felkutatásával és tárolásával vagy az egyre bonyolultabb társadalmi viszonyokkal. A múltban a kutatók többnyire összehasonlítással igyekeztek választ kapni a kérdésre: vizsgálták például a ma élő emberszabású majmok és az emberelődök csoportnagysága és agyuk mérete közötti összefüggést.

Forrás: Origo

A Nature tudományos lap friss számában megjelent tanulmány szerzői, Mauricio Gonzáles-Forero és Andy Gardner, a skót St. Andrews-i Egyetem kutatói számítógépes szimulációval keresték a választ a kérdésre. Kitaláltak - az egyszerűség kedvéért - egy csak nőkből álló populációt és követték őket az élet kihívásainak útján. Betáplálták az újszülött agyméretét, az agy és a szaporodási szervek energiaszükségletét és olyan feladatokat szimuláltak, amelyek az agyi evolúció környezeti és társadalmi kihívásokat számba vevő elméleteiben jelennek meg. A gép azt mérlegelte, hogy az egyes gazdasági és társadalmi kihívások mennyire befolyásolták idővel az agy méretét. Azt találta, hogy a komolyabb kihívás általában nagyobb agyméretet eredményezett. A két kutató azt várta, hogy a társadalmi kihívások estek nagyobb súllyal a latba, ez volt évtizedeken át a vezető elmélet.

Meglepetésükre a gép azt az eredményt hozta, hogy az agynövekedést serkető feladatok 60 százalékát olyan tevékenységek tették ki, amikor az egyén maga küzdött a természettel, egyedül kereste, tárolta és készítette el az élelmet, állított elő kőeszközöket. 30 százalékot jelentettek azok a feladatok, ahol másokkal együttműködve szerezte meg a táplálékot, például közös vadászaton vett részt.
Az utolsó 10 százalékot az embercsoportok közötti versengés tette ki. A kulturális - többek között a nyelvfejlődési - tényezőket a jövőben tervezik modellezni. A tudósok nem gondolják, hogy ezzel az "övék az utolsó szó", inkább arra bátorítanák a többi kutatót, hogy vizsgálják számítógépes modellekkel az agyméret kialakulásának kérdéseit.

Szűcs Judith agya nem jut elég vérhezhttp://www.life.hu/drlife/20180527-szucs-judith-agya-nem-jut-eleg-verhez-ez-az-oka.htmlAz énekesnő gyakran émelyeg és szédül. A problémája már gyerekkora óta fennáll, de csak lánya születésekor derült ki, mi a baj. Dr. Life--Egy ideig még nem tér vissza a színpadra Cserhalmi Györgyhttp://www.life.hu/drlife/20180526-egy-ideig-meg-nem-ter-vissza-a-szinpadra-cserhalmi-gyorgy-gerincmutetje-utan.htmlGerincműtétjét követően még nem épült fel teljesen Cserhalmi György. Lapinformációk szerint a színész az idei évadban már biztosan nem lép fel, de remélhetőleg 2019/2020-ban ismét játszhat. Dr. LifeOrigoMegtalálták a rák ellenszerét: kezdődnek a klinikai vizsgálatokhttp://www.life.hu/drlife/20180516-megtalaltak-a-rak-ellenszeret-kezdodnek-a-klinikai-vizsgalatok.htmlA Stanford egyetem kutatói által elért hatalmas áttörésről a Magyar Tudományos Akadémia számolt be. Dr. Life--Gyógyszeres kezelésre van szüksége Szabó Zsófinak inzulinrezisztenciája miatthttp://www.life.hu/drlife/20180526-gyogyszeres-kezelesre-van-szuksege-szabo-zsofinak-inzulinrezisztenciaja-miat.htmlSzabó Zsófi a terhessége alatt tünetmentes volt, most azonban ismét romlott az állapota, ezért gyógyszert kell szednie. Dr. LifeOrigo90 éves, és még mindig műt Alla Ilinichna Levushkina, orosz doktornőhttp://www.life.hu/drlife/20180520-90-eves-es-meg-mindig-mut-alla-ilinichna-levushkina-orosz-doktorno.htmlLassan már hetven éve, hogy sebésznek állt a 90 éves Alla Ilinichna Levushkina. Az orvos a mai napig műt. Dr. LifeOrigo3+1 érv, hogy ne fogyassz rendszeresen alkoholt!http://www.life.hu/drlife/20180430-31-erv-hogy-ne-fogyassz-rendszeresen-alkoholt.htmlNem csak a függőség kialakulása miatt veszélyes naponta alkoholt inni, hanem mert a rendszeresség már egészen kis mennyiség esetében is visszafordíthatatlan károkat okozhat a szervezetedben. Az pedig főleg, ha italozás közben le is részegedünk. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.