Hormonális betegségek állhatnak a fogyási képtelenség hátterében

Forrás: Shutterstock -
fogyás pajzsmirigy inzulinrezisztencia hízás menopauza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés dühítőbb dolog van annál, mint amikor életmódot váltottál, egészségesen táplálkozol, és nap mint nap ott vagy az edzőteremben is, mégsem mozdulnak a kilók. Egy darabig hitegetheted magadat azzal, hogy az izom nehezebb mint a zsír és azért stagnál a mérleg nyelve. Ez egy bizonyos fokig igaz is, de azt jó, ha tudod, egy-két kiló izom is komoly munkával alakul ki. Ráadásul, ha centiben sincs változás, a legjobb, ha utána jársz, mi a gond. A fogyási képtelenség vagy nehézség mögött komoly hormonális problémák állhatnak. 

1. A pajzsmirigy-alulműködés

Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, akkor azt a szervezetünk bizony megérzi. Ilyenkor fáradtsággal, aluszékonysággal, és testsúlygyarapodással kell számolni. Ez a probléma gyógyszeresen könnyen kezelhető, ahhoz viszont az kell, hogy menj el az orvoshoz.

2. Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának is nevezik. Az inzulin az a hormon, amely segít a cukrok lebontásában, feldolgozásában, hogy a sejtek hasznosítani tudják. Genetikai örökségünk vagy a helytelen táplálkozás miatt az inzulinkibocsátásunk megnő, az azonban nem tud bejutni a sejtekbe. A vérben keringő többletinzulin szintén súlygyarapodással jár többek között. Erről az ún. szénhidrátanyagcsere-zavarról ITT olvashatsz bővebben.

Forrás: Shutterstock

3. Túl sok kortizol a szervezetben

Ha a szervezetet túl sok fizikai, lelki, érzelmi stressz éri, akkor megemelkedik a kortizol nevű stresszhormon szintje. Ez gyakran étvágynövekedéssel és lassuló anyagcserével jár, ami egyenes út a hízáshoz.

4. Menopauza

Amennyiben 45-50 év körül jársz, rendszertelen a menstruációd, hőhullámok gyötörnek, alvászavaraid vannak, gyanakodhatsz arra, hogy a változókorba léptél, ami szintén súlygyarapodással járhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.