Íme, 9 tanács azoknak, akik nehezen alszanak el esténként

Forrás: Dreamstime -
pihenés stressz koncentráció alvás munka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Komoly egészségügyi gondokat okozhat az alváshiány, mégis sokan vannak olyanok, akik eséntként nehezen tudnak elaludni. Most összeszedtünk 9 tanácsot, amit ha megfogadsz, hamarabb hinti szemedre a varázspont az álommanó.

A munkahelyi stressz, az otthoni teendők számos terhet rónak ránk, így esténként egyre nehezebben alszunk el, még akkor is, ha teljesen kimerültünk. Lisa Artis alvásszakértő szerint néhány évtizeddel ezelőtt, amikor hazaértünk a munkából, ki tudtuk kapcsolni az agyunkat, ám manapság még átnézzük az e-maileket, a közösségi médiás oldalakat böngésszük, amik gátolják a pihenést.

9 praktikus tanácsot szedett össze a szakértő a The Sunnak, amit ha betartunk, könnyebben jön az álommanó.

1. Írjunk listát!

Ha lefekvés előtt írunk egy listát a másnapi teendőkről, megszüntetjük a kényszert arra, hogy még az ágyban is azon agyaljunk, mit kell tennünk, milyen feladatok várnak ránk.

2. Együnk sajtot!

Érdekesnek tűnhet, hiszen általában azt mondják, hogy a lefekvés előtti evés rossz álmokat, nyugtalan alvást okoz, ám a szakértő szerint a kálcium segít abban, hogy könnyebben elaludjunk. A sajt tehát tökéletes lefekvés előtti csemege.

3. Legyen rend!

Fontos, hogy a hálószobában rend uralkodjon a tökéletes nyugalom érdekében. Ezen kívül sötétísünk be megfelelően és legyen megfelelő a hőmérséklet is.

Így lehet jobb az éjszakánk Forrás: Shutterstock

4. Koncentráljunk a légzésre!

Természetesen nincs olyan, hogy valaki elfelejt lélegezni, ám ha arra koncentrálunk, hogy lélegzünk, könnyebben elalszunk.

5. Mindent kapcsoljunk ki!

Minden elektronikus eszközt kapcsoljunk ki legalább 1 órával a lefekvés előtt. Televíziós, mobiltelefont, táblagépet, mindent.

6. Alkohol és kávé

Lefekvés előtt se kávét, se pedig alkoholt ne fogyasszunk legalább 2 órával lefekvés előtt.

7. Meditáció

Hasonló a légzésgyakorlatokhoz. Lefekvés előtt vagy éjjel, amikor felriadunk, üljünk le a padlóra, tegyük az ölünkbe a kezünket és koncentráljunk a légzésre, valmaint arra, hogy az izmaink ellazulnak.

8. Illatok

Mindenkinek van egy kedvenc illata, ami segít neki ellazulni. Érdemes ezeket a hálószobába is bevinni, illóolajakkal kísérletezni.

9. Órákat ne!

Kerüljük el az órákat, vagy bármit, ami méri az időt. Ne számoljuk, mennyi ideje kellene már aludnunk és azt sem, hogy mennyit alhatunk még, ha most elalszunk.

Pásztor Anna ideiglenesen fél fülére megsüketülthttp://www.life.hu/drlife/20180904-pasztor-anna-ideiglenesen-fel-fulere-megsuketult.htmlNehéz időszak van Pásztor Anna mögött: az énekesnő fél fülére ideiglenesen megsüketült. Kórházi kezelésre szorult, aminek köszönhetően már sokat javult a hallása. Dr. Life--Napjai voltak hátra, Twitter oldalán búcsúzott a halálos beteg rádióshttp://www.life.hu/drlife/20180904-napjai-voltak-hatra-twitter-oldalan-bucsuzott-a-halalos-beteg-radios.htmlNem tudta leküzdeni a rákot Rachael Bland, a BBC rádiós műsorvezetője. Mikor megtudta, hogy már cska napjai vannak hátra, Twitter-oldalán búcsúzott rajongóitól. Dr. LifeÍgy lehet rövidebb a menstruációd: kövesd a tippekethttp://www.life.hu/drlife/20180904-igy-lehet-rovidebb-a-menstruaciod-kovesd-a-tippeket.htmlAzt mindenki tudja, hogy a fogamzásgátlókkal lehet úgy trükközni, hogy a menstruáció rövidebb legyen, de nem ez az egyetlen módja annak, hogy lerövidítsük a periódust. Íme, néhány tipp. Dr. LifeOrigo5 hónapos lett Anglia legkisebb babája, aki 340 grammal születetthttp://www.life.hu/drlife/20180904-5-honapos-lett-anglia-legkisebb-babaja-aki-340-grammal-szuletett.htmlA kis Theo mindössze 340 grammal jött a világra tavasszal. Azóta sikerült megerősödnie és ma ő Anglia legkisebb súllyal született túlélő babája. Dr. Life--Megoperálták Bochkor Gáborthttp://www.life.hu/drlife/20180904-megoperaltak-bochkor-gabort.htmlA műsorvezető műtétje szerencsére jól sikerült.Dr. LifeOrigoJó híreket kapott orvosától Benkő Lászlóhttp://www.life.hu/drlife/20180903-jo-hireket-kapott-orvosatol-benko-laszlo-rak.htmlA negyedévente esedékes kontrollon járt Benkő László, akinek tavasszal sikerült felépülnie a rákról. Most elárulta, milyen híreket kapott orvosától. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.