betegség puffadás szellentés emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felmérések szerint egy átlagember egy nap folyamán 5-15 alkalommal szellent. De mi ennek az oka? Mitől függ, hogy milyen gyakran történik? Íme, 5 ok, ami hatással van rá.

Repülés

Feltűnt már, hogy többet kell szellentened, ha repülőn ülsz? Nem véletlen. Kutatások bizonyították,hogy a nagy magasság megnöveli a bélgázok termelődését. Ez puffadást is eredményez, tehát nem túl kellemes, de nem lehet vele mit tenni...

Egészséges étkezés

Az egészséges étkezés együtt jár a viszonylag gyakori szellentéssel. Ráadásul a legkellemetlenebb szagokat is az egészséges életek okozzák. Gondoljunk csak a gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonára és a hüvelyesekre. A hagyma, a brokkoli, a karfiol, a káposzta és a kelbimbó olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket a gyomrunk nem tud megemészteni.

Ez lehet az oka, ha túl sokat szellentesz Forrás: Thinkstock

Túl sok levegő

A bélgázok kétféleképp termelődnek: egyik része lent, az emésztőrendszerben jön létre, a másik része pedig a nyelés során. Jó hír, hogy az utóbbi módon bekerült levegő kevésbé büdös.

Felszívódási probléma

Ha a szellentés nagyon kellemetlen szagú, akkor akár egészségi problémára is gyanakodhatunk. Ez ugyanis azt jelezheti, hogy az emésztőrendszerünkben bizonyos tápanyagok nem képesek felszívódni.

Komolyabb betegség

A szellentés minősége és mennyisége nap mint nap eltérő lehet. Ugyanakkor betegégre utalhat, ha maga a szellentés vagy a puffadás fájdalommal jár, vagy ha a szaga nagyon kellemetlen. Ilyenkor érdemes felkeresnünk háziorvosunkat - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.