Egy kutatás szerint kevesebb munkaórát kellene dolgoznuk a nőknek

2018.09.10. 14:44

Sok nő tapasztalja magána kiégés jeleit, napjaikat sokszor egy ismétlődő mókuskeréknek érzik, amely még otthon sem ér véget. Egy friss ausztrál kutatás szerint a nők nem kellene annyi munkaórát dolgozniuk, mint a férfiaknak, annak érdekében, hogy megőrizzék mentális egészségüket. 

A Whimn cikke szerint az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói 8 ezer nő bevonásával végeztek egy kutatást a nők mentális egészségével kapcsolatban. Rengeteg nőn mutatkoznak ugyanis a kiégés jelei, ennek okát pedig a kutatók abban látják, hogy nem kellene annyi munkaórát dolgozniuk, mint a férfiaknak. 

Egy átlagos ausztrál nő ugyanis napi 4,5 órát foglalkozik a munka mellett háztartással és gyermekneveléssel, így rendkívül kevés ideje jut a rendes táplálkozásra és arra, hogy önmagával foglalkozzon. Az eredmények szerint a nőknek heti 34 óra lenne az ideális munkaidő hetente, tehát átlagosan napi 7 óra, a férfiaknak pedig 47. 

Ellepik a feladatok a nőketForrás: Shutterstock

"Tekintettel a nőkkel szemben támasztott többlet követelményekre, lehetetlen, hogy a nők olyan munkaidőben dolgozzanak, amelyet a munkáltatók várnak, hacsak nem veszélyeztetik az egészségüket" - mondta Dr. Huong Dinh vezető kutató. 

Lyndall Strazdins professzor szerint arra kellene ösztönözni a nőket, hogy érjék el a 7 órás munkanap bevezetését a számukra, ez azonban várhatóan egy lassú folyamat lesz. 

kiégésnőkmentális egészségegészségmunka