Ezt árulják el egészségedről a körmeid

2018.09.10. 11:13

Foltos vagy töredezett? Kiderült, mit árulnak el egészségünkről a körmeink. 

Fehér foltos

Többnyire a kalcium és a cink hiányaként szokták emlegetni, de kiderült, hogy ez korántsem ennyire egyértelmű. Lehet, hogy sérülés miatt keletkeztek, például ütődés vagy rágás következtében. Egy vagy két hónapig ne polírozd, és hidratáld rendszeresen.

Túl lágy

Ha túl könnyebb hajlik a körmöd, azt jelzi, túl puha, ez pedig nem egészséges. A legjobb módszer az erősítésre, ha több fehérjét viszel be a szervezetedbe. Emellett figyel oda, hogy több A- és D-vitamint fogyassz: tartózkodj sokat a napon, és egyél halakat, sárgarépát, spenótot és édesburgonyát.

Túl vékony

Öt felnőttből egynek gyenge, vékony, száraz és töredezett a körme. Ennek legfőbb oka a túl kevés folyadékbevitel. A körmök 18 százaléka alapvetően víz, és ha ez a szám 16 alá csökken, elkezd töredezni. Hogy ezt megakadályozd, naponta igyál meg legalább két literrel. Ajánlott továbbá több cinket fogyasztanod, egyél például tökmagot, lencsét vagy marhahúst.

Kiderült, miről árulkodnak a körmeinkForrás: Thinkstock

Beszakadt

A beszakadt körmök valószínűleg ásványi anyag hiányra utalnak, főképp magnézium hiányozhat a szervezetünkből. Ezen azonban könnyen lehet segíteni, fogyassz spenótot és hüvelyeseket.

Kanál formájú

Vashiányra utal, ha a körmeid széle furcsán görbül. Egyél több vörös húst, lencsét, spenótot és szezámmagot, de a vasat étrendkiegészítő formájában is érdemes szedned a javulás érdekében - írja a The Sun.

kézkörömvitaminhiányásványi anyagok