Soha nem dohányzott, mégis tüdőrákot kapott egy 31 éves nő

Forrás: Shutterstock -
radon tüdő rák (betegség) tüdőrák dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Futás közben érzett nyilaló fájdalmat a nyakában és a bordáinál Rachael Malmberg. Anyja tanácsára orvoshoz fordult, kiderült: tüdőrákja van. 

Soha nem dohányzott, futás közben érzett nyilaló fájdalmat a bordái tájékán és a nyakában a 31 éves Rachael Malmberg. Anyja tanácsára orvoshoz fordult, ám úgy gondolták, túlzottan megerőltette magát - írja a Readers's Digest.

A fájdalom a karjára is átterjedt, ismét orvoshoz ment, kiderült tüdőrákja van. Alig akarta elhinni a diagnózist, csak azt akarta tudni, mi a következő lépés, mivel győzheti le a gyilkos kórt. Kiműtötték a csomót a tüdejéből, sugárkezelést kapott, egy éve pedig tünetmentes.

Tüdőrákkal diagnosztizálták a fiatal nőt (Képünk illusztráció) Forrás: Shutterstock

Rachael a második leggyakoribb tüdőrákot okozó tényező miatt lett beteg. Az otthonában túl magas volt a radon koncentrációja. A talajban és rengeteg házban is megtelepszik a színtelen, szagtalan gáz, gyakori szellőztetéssel szinten lehet tartani, ám tüdőrákot is okozhat.

Éppen ezért érdemes radontesztet végezni egy frissen vásárolt háznál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.