Rossz étkezési szokások, mozgásszegény életmód: jön a spermageddon

Forrás: Shutterstock -
spermaszám gyermeknemzés étkezés sperma sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rengeteg gyorsétel és a lustaság is hozzájárul ahhoz, hogy évről évre csökken a férfiak spermaszáma. 

A spermageddon szó vicces nyitotta cikkét a Daily Mail, melyben azt írják, hogy a férfiak spermaszáma évről évre csökken. A cikket a 24.hu szemlézte.

A jelenség okát a tudósok abban látják, hogy a férfiak túl sok gyorsételt fogyasztanak, dohányoznak, nem sportolnak és ehhez jön még a környezetszennyezés is. Ezen kívül hozzájárul még a biszfenol (BpA) nevű műanyag, amelyet az élelmiszeripar használ csomagolóanyagként. A termékenységi klinikák adatai alapján évente 1,8 százalékkal csökken a spermamintákban a mozgékony ondósejtek aránya. Valamint 6 amerikai nagyvárosból 5-ben romlott a férfiak termékenysége.

Romlik a férfiak termékenysége életmódjuk miatt Forrás: Shutterstock

A helyzet az USA-ban és Spanyolországban a legrosszabb a kutatások szerint. Míg 2002 és 2005 között a férfiak 84,7 százaléka tartozott a legtermékenyebbek közé, 2014 és 2017 között már csak 79,1 százalékuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.