Az Európai Gyógyszerügynökség felfázás elleni szerek miatt figyelmeztet

Forrás: Shutterstock -
felfázás mellékhatás gyógyszer kóma Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Népszerű antibiotikumok miatt figyelmeztet az Európai Gyógyszerügynökség. A gyógyszer mellékhatásai között a kóma is szerepel. 

Dr. Novák Hunor számolt be a Borsnak az Európai Gyógyszerügynökség aggodalmáról népszerű antibiotikumokkal kapcsolatban. Depresszió, alvászavar, látás- és hallásproblémák, öngyilkossági gondolatok, fáradtság, súlyos memóriazavar, delírium, izomfájdalmak, gyulladás és akár kómás állapotig fajuló, alacsony vércukorszint - mindez mellékhatása lehet a gyógyszereknek.

Veszélyesek lehetnek a népszerű gyógyszerek Forrás: Shutterstock

A tünetek azonban nemcsak a szedés alatt jelentkezhetnek, hanem tartós károsodást is okozhatnak. A cikk szerint a kinolonokat és fluorokinolonokat szinte rutinszerűen írják fel az rovosok például tüdőgyulladás vagy felfázás esetén. A gyermekgyógyászatban is használják ezeket, például szemcseppekben is megtalálhatók.

Az európai szakértői bizottság javaslata szerint az összes kinolontartalmú antibiotikumot be kellene vonni. Azt javasolják, hogy a döntés megszületéséig legyünk óvatosak, kérjük az orvost, hogy mást írjon fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.