Vannak gyógyszerek, amelyek mellett tilos az alkoholfogyasztás

Forrás: Shutterstock -
gyógyszer alkoholfogyasztás allergia antidepresszáns szívbetegség alkohol antibiotikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyógyszeres kezelés esetén sokakban felmerül a kérdés, vajon ihatnak-e alkoholt a szükséges készítmények mellett. Főleg akkor okoz ez problémát, ha hosszútávú kezelésről van szó. Mutatjuk, melyek azok a gyógyszerek, melyek mellett soha nem szabad inni.

Az Egészségkalauz cikke szerint vannak olyan gyógyszerek, melyek mellett tilos alkoholt fogyasztani.

Egyes mikrobaellenes szereknél például szigorúan tilos az ivás. Ha metronidazol hatóanygú készítményt írnak fel nekünk, akkor minden alkoholt tüntessünk el al akásból. Ha mégis egy pohár bor mellett döntünk, hányinger, hányás, fejfájás, kipirulás is felléphet. A fokozott gyomorsavtermelés és reflux kezelésére használt készítmények mellett is tilos az alkohol.

Vigyázzunk, ha nem szabad alkoholt fogyasztni, ne fogyasszunk! Forrás: Shutterstock

Amikor olyan gyógyszereket szedünk, melyek a központi idegrendszeren keresztül fejtik ki hatásukat, akkor is szigorúan kerülni kell az alkoholt. Ezek például az altatók, nyugatatók, epilepszia kezelésére használt gyógyszerek, antidepresszánsok, antipszichotikumok. Súlyos esetben életveszélyes légzésleállás és keringési zavarok is felléphetnek.

Emellett az anginás szívbetegek által szedett glicerin-trinitrát hatású szerek mellett is tilos az alkoholfogyasztás, mert szédüléshez és ájuláshoz is vezethet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.