Erre utalhatnak a száj különböző betegségei

Forrás: Shutterstock -
betegség száj ínygyulladás rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kíváncsi vagy, mire utalhatnak a száj különböző betegségei? Eláruljuk!

Repedezett ajkak

Az ajkak a hűvös, szeles időjárás miatt is képesek berepedezni, de ha állandóan száraz és fájdalmas, akkor előfordulhat, hogy vas- vagy egyéb vitaminhiányban szenvedsz. Fogyassz ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ételeket.

Vérző íny

A vérző íny gyulladást jelez. Ez a problémát a legtöbb ember megtapasztalja legalább egyszer életében. Lehet, hogy túl erősen dörzsölted a fogmosás során, de valamilyen gyógyszer mellékhatása, sőt a 2-es típusú cukorbetegség korai jele is lehet. Ha hosszabban fennáll a probléma, keresd fel a fogorvosodat.

Fekély

A fekély is igen gyakori, sokszor kimerültség vagy stressz okozza. Többnyire pár nap alatt eltűnik, de ha mégsem, akkor keresd fel a háziorvosodat, súlyos esetben ugyanis a rák jele is lehet.

Fémes íz

Ha fémes ízt érzel a szádban, lehet, hogy terhes vagy. Az első trimeszterben jellemző ez, és a hormonok okozzák, de később elmúlik.

Ha nem múlik a probléma, fordulj orvoshoz Forrás: Shutterstock

Romló fogak

Ha az utóbbi időben feltűnően sok fogaddal volt probléma, pedig odafigyelsz a szájhigiéniára, akkor lehet, hogy refluxod van, a savak ugyanis a fogak erózióját okozhatják. A refluxot előidézheti a rendszeres dohányzás, a túlsúly, az alkohol és bizonyos gyógyszerek is.

Sima fogak

Amennyiben a fogaid felszíne az utóbbi időben túlságosan sima lett, akkor valószínűleg éjszaka a fogaidat csikorgatod. Ezt általában a stressz okozza.

Fehér foltok a nyelven

A szájban lévő fehér foltok megjelenésekor valószínűleg szájpenésszel van dolgod, amit a candida gomba elszaporodása okoz. Többnyire könnyen kezelhető, érdemes minél előbb felkeresned a háziorvosodat – írja a The Sun.

Szívműtétje óta először szólalt meg Boros Lajoshttp://www.life.hu/drlife/20181024-szivmutetje-ota-eloszor-szolalt-meg-boros-lajos.htmlSzívműtétje óta először nyilatkozott a sajtónak Boros Lajos. A rádiós elárulta, a körülményekhez képest jól van. Dr. Life--Ezért nem szabad soha vécépapírral lefedni a nyilvános vécék ülőkéjéthttp://www.life.hu/drlife/20181024-ezert-nem-szabad-soha-vecepapirral-lefedni-a-nyilvanos-vecek-ulokejet.htmlAzt hinnénk, jót teszünk azzal, ha a nyilvános vécék ülőkéjét használat előtt lefedjük vécépapírral, pedig nem: ezért ne borítsd be soha. Dr. LifeOrigoViszlát, pánikroham! 7 módszer a szorongás leküzdésérehttp://www.life.hu/drlife/20181022-viszlat-panikroham-7-modszer-a-szorongas-lekuzdesere.htmlA pánikroham egyre több ember mindennapjait keseríti meg, ám szerencsére már számos hatékony megoldás létezik a szorongás és az ezzel járó kellemetlen rohamok leküzdésére. Lássunk 7 szuper módszert, amelyek már sokaknak segítettek. Dr. Life--Új kezelés hosszabbíthatja meg az előrehaladott mellrákban szenvedők életéthttp://www.life.hu/drlife/20181022-uj-kezeles-hosszabbithatja-meg-az-elorehaladott-mellrakban-szenvedok-eletet.htmlEgy új gyógyszer és a hormonterápia kombinációja meghosszabbíthatja az előrehaladott mellrákban szenvedő nők életét – állapította meg egy új kutatás. Dr. LifeOrigoSzívszorító fotót posztolt Rubint Réka: együttéreznek a rajongókhttp://www.life.hu/drlife/20181022-szivszorito-fotot-posztolt-rubint-reka-egyutt-ereznek-a-rajongok.htmlA szív megszakad Rubint Réka legfrissebb fotójától: beteg édesapja kezét fogja egy kórházi ágyon. Dr. Life--Ezért ne feküdj le aludni nedves hajjalhttp://www.life.hu/drlife/20181019-ezert-ne-fekudj-le-aludni-nedves-hajjal.htmlGyakran előfordul, hogy nedves hajjal fekszel le aludni? Nagy hibát követsz el! Máris eláruljuk, hogy miért. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.