Az átlagosnál magasabb embereknél fokozottabb egyes ráktípusok kialakulásának veszélye

Forrás: Shutterstock -
betegség kutatás rák magasság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az átlagosnál magasabb embereknél fokozottabb egyes ráktípusok kialakulásának kockázata, mivel a magasságukból adódó sejtszámuk több mutáció kialakulására ad lehetőséget – ezt állítja legalábbis a Kaliforniai Egyetem evolúciós, ökológiai és szerves biológiai tanszékének egyik munkatársa tanulmányában.

A Kaliforniai Egyetem kutatói, Leonard Nunney és kollégái a rákos megbetegedések ismert kockázati tényezőit vizsgáló tanulmányokat elemezték, és

a már ismert rizikófaktorokat kiegészítették a szervezetben található sejtek számával.

Arra jutottak, hogy az átlagosnál magasabb embereknél fokozottabb egyes ráktípusok kialakulásának kockázata. Az eredmények szerint a nők esetében az átlagos testmagassághoz (162 centiméter) képest minden plusz 10 centiméternyi eltérés 13 százalékkal, a férfiaknál (náluk az átlagos testmagasság 175 centiméter) 11 százalékkal növeli a rák kockázatát.

A kutatók a rák 23 típusát vizsgálták és ezek közül 18-nál mutatták ki kockázati tényezőként az átlagosnál magasabb testmagasságot.

Egyes ráktípusok kialakulásának esélye fokozottabb az átlagosnál magasabb embereknél – Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Nunney szerint néhány ráktípus esetében azért nem találhattak összefüggést a testmagassággal, mert annak kockázatnövelő hatását elnyomhatta a többi rizikófaktor, mint például a méhnyakrák esetében a HPV-fertőzés.

A legnagyobb kockázatnövekedést a bőrrák esetében figyelték meg.

A kutató szerint ennek az lehet az oka, hogy a növekedési hormonok gyarapodása fokozhatja a sejtosztódást, ami a bőrráknál megfigyelhető nagyobb mutációkhoz vezethet.

A tanulmány szerint a férfiaknál a bőrrák, a pajzsmirigyrák, a vastagbélrák, a nyirokcsomó-daganat, az epeúti daganatok és a központi idegrendszer daganatainak, míg a nőknél a bőrrák, a pajzsmirigyrák, a vastagbélrák, a méhrák, a mellrák, a nyirokcsomó-daganat és a petefészekrák kockázatát fokozhatja leginkább az átlagosnál magasabb testmagasság.

Nunney magyarázata szerint a magasabb embereknek nagyobb számú sejtjük van. A kutató szerint amikor a sejtek osztódnak, mutációk alakulhatnak ki és ezek a genetikai módosulások rákot eredményezhetnek. A több sejt több mutációt jelent, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát – írja az MTI.

A fájdalomküszöb legendája: hitek, tévhitekhttp://www.life.hu/drlife/20181019-mindent-a-fajdalomkuszobrol.htmlMilliószor hallottuk már, hogy kinek hol van a fájdalomküszöbe, hogy a férfiaké alacsonyabb, míg a nőké magasabb. De vajon mit is jelent pontosan az, hogy fájdalomküszöb? És mi igaz a közszájon forgó megállapításokból? Íme, az igazság! Dr. LifeOrigoKrónikus tüdőbetegséggel küzd a norvég trónörökös felesége, Mette-Marithttp://www.life.hu/drlife/20181026-kronikus-tudobetegseggel-kuzd-a-norveg-tronorokos-felesege-mettemarit.htmlKrónikus tüdőbetegséggel küzd a norvég trónörökös felesége, Mette-Marit, aki állapotából adódóan a jövőben nem fog tudni mindig eleget tenni hercegnéi kötelezettségeinek – közölte szerdán a norvég királyi palota. Dr. Life--Súlyos betegségéről vallott Zalatnay Saroltahttp://www.life.hu/drlife/20181025-sulyos-betegsegerol-vallott-zalatnay-sarolta.htmlZalatnay Sarolta élete legnehezebb időszakáról vallott: immár 16 éve annak, hogy rákot diagnosztizáltak nála. Dr. Life--Cardi B élő tévéműsorban fakadt ki: a szülés során a kislánya összetörte a vaginájáthttp://www.life.hu/drlife/20181025-cardi-b-elo-tevemusorban-fakadt-ki-a-szules-soran-a-kislanya-osszetorte-vaginajat.htmlCardi B meglepő kijelentést tett a szüléséről egy amerikai talkshow-ban: elárulta, hogy a kislánya gyakorlatilag összetörte a vagináját. Dr. Life--Kiveteti mellimplantátumait Koholák Alexahttp://www.life.hu/drlife/20181025-kiveteti-mellimplantatumait-koholak-alexa.htmlKoholák Alexa döntött: hamarosan kiveteti a mellimplantátumait. Dr. LifeOrigoKiengedték a kórházból Niki Laudáthttp://www.life.hu/drlife/20181024-kiengedtek-a-korhazbol-niki-laudat.htmlCsaknem három hónappal a tüdőátültetése után kiengedték a kórházból a háromszoros Forma–1-es világbajnok Niki Laudát, a konstruktőrök között világbajnoki címvédő Mercedes istálló tanácsadóját. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.