Kiderült, melyik szülőtől mit örököl a gyerek

Forrás: Dreamstime -
öröklődés szülő genetika gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kíváncsi vagy, mely tulajdonságaidat örökölted az anyukádtól, és melyeket az apukádtól? Íme, egy kis segítség. Persze az öröklődés ennél egy jóval bonyolultabb tudomány, de vannak olyan általános szabályok, amelyekből ki lehet indulni.

Kezdjük a legalapvetőbbel, vagyis az ember nemével

Ez nagyban az édesapától függ, hiszen az anyától a baba az X-kromoszómát kapja, az apától pedig vagy ismét X-et, és akkor lány lesz, vagy Y-t, és ebben az estben fiú.

Kiderül, kitől mit örököl a gyerek - Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

Fogak egészsége

A fogak esetében is inkább az apára kell figyelni, ha ő gyakran jár fogorvoshoz, valószínű, hogy ezt a gyermek sem fogja megúszni. A szabályosság és a méret viszont mindkét szülőtől örökölhető.

Intelligencia

Az intelligenciáért felelős gént az X-kromoszóma hordozza, tehát a fiúgyermekek az anyukájuktól öröklik, a lányok pedig mindkét szülőtől. Persze az intelligencia sem öröklődik teljes egészében, csak körülbelül 40 százalék, a többi a neveltetéstől, tanulmányoktól, érdeklődéstől, környezettől és sok egyéb dolgoktól függ - írja a Joy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.