Drogfüggővé válhat a gyerek a foghúzás után felírt opioidtartalmú fájdalomcsillapítóktól

Forrás:Shutterstock -
foghúzás opioidok fájdalomcsillapító drogfüggő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugyan külföldön gyakoribb, de olykor itthon is előfordul, hogy opioidtartalmú fájdalomcsillapítókat írnak fel a bölcsességfogak kihúzása után. Egy kutatás szerint pedig azok, akik ilyen szert szedtek, nagyobb eséllyel használnak rendszeresen hasonlókat a következő egy évben.

Itthon kevésbé jellemző, de külföldön gyakran előfordul az opioidtartalmú fájdalomcsillapítók használata bölcsességfog kihúzása után. Azoknál, akiknek felírnak ilyen fájdalomcsillapítókat, nagyobb eséllyel alakul ki később függőség, mint azoknál, akiknek másféle gyógyszerekkel enyhítették a fájdalmukat – írja a JAMA Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány. Ugyan az ilyen gyógyszereket szedők csak kis részénél alakul ki, annál nagyobb az esélye a függőségnek, minél többször használ ilyen pirulákat.

Főleg külföldön probléma a túl erős fájdalomcsillapítók használata Forrás:Shutterstock

A kutatáshoz 15 ezer, biztosítással rendelkező, 16 és 25 év közötti ember adatait vizsgálták. Olyanokat, akiknek írtak fel opioidtartalmú fájdalomcsillapítót a fogorvosnál 2015-ben. Azokat azonban kizárták, akiket korábban függőséggel diagnosztizáltak – írja a 24.hu. A 15 ezer alany 5,8 százaléka egy éven belül opioidfüggőséggel került orvoshoz.

A tapadásmentes serpenyő vegyi anyagai rossz hatással lehetnek a férfiak péniszére (18+)http://www.life.hu/drlife/20181206-a-tapadasmentes-serpenyo-vegyi-anyagai-rossz-hatassal-lehetnek-a-ferfiak-peniszere.htmlA tapadásmentes serpenyőben található vegyi anyag megrövidítheti a férfiak péniszét. Dr. Life--Vasvári Vivien plasztikai beavatkozáson esett át, a kebleit műtöttékhttp://www.life.hu/drlife/20181205-vasvari-vivien-plasztikai-beavatkozason-esett-at-kebleit-mutottek.htmlSejtelmes posztokkal vezette fel plasztikai műtétét közösségi oldalán a Feleségek luxuskivitelben című műsorból ismert Vasvári Vivien. Most kiderült: mellei miatt feküdt kés alá. Dr. LifeOrigoKoltai Róbert súlyos alvási zavarban szenvedett: levegőt sem kapotthttp://www.life.hu/drlife/20181205-koltai-robert-sulyos-alvasi-zavarban-szenved-levegot-sem-kapott.htmlKoltai Róbert ma már rendkívül energikus, de nem volt ez mindig így és ez nem is csoda: nem kapott levegőt. Dr. LifeOrigoFélmeztelenül pózol a kamerának a háromszoros ráktúlélő nő (18+)http://www.life.hu/drlife/20181204-felmeztelenul-pozol-a-kameranak-a-haromszoros-raktulelo-no.htmlA 49 esztendős brit anyuka, Gemma háromszor győzte le a rákot. Testét két masztektómia után most félmeztelenül is megmutatta, hogy ezzel bátorítsa sorstársait. Dr. Life--Neked is a második lábujjad a leghosszabb? Ezt kell tudnod rólahttp://www.life.hu/drlife/20181204-neked-is-a-masodik-labujjad-a-leghosszabb-ezt-kell-tudnod-rola.htmlA második lábujjad hosszabb, mint az első? Ne érezd kínosnak, másnak is ilyen, például Meghan Markle-nek! Dr. Life--Benke Laci bácsi elmondta, miért került kórházbahttp://www.life.hu/drlife/20181204-benke-laci-bacsi-elmondta-miert-kerult-korhazba.htmlNemrégiben újra kórházba kellett feküdnie Benke László mesterszakácsnak. Az ország Laci bácsija most elmondta, hogy mi volt a probléma, és hogyan érzi magát most. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.