Az sem egészséges, ha túl sok vizet iszunk

víz vízmérgezés vízivás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az köztudott, hogy ha túl kevés folyadékot iszunk, azzal árthatunk a testünknek, azt azonban kevesen tudják, hogy a túl sokból is baj lehet. De akkor mennyi az elég? 

Tények a vízivással kapcsolatban

A vese körülbelül 800-1000 millilitert, azaz legfeljebb egy litert tud feldolgozni óránként. Egy egészséges felnőttnek egy nap átlagosan 3-4 liter vízre van szüksége, ám ennek egy részét az ételeinkkel is magunkhoz vehetjük. A zöldségek, gyümölcsök sok vizet tartalmaznak, de a levesek fogyasztása is feltornázza a bevitt víz mennyiségét. Ha óránként egy liternél többet iszol, a többletet a veséd nem tudja azonnal feldolgozni. Ez a vízmennyiség a sejtekben raktározódik el, így azok megduzzadnak. A feldolgozás után pedig egyszerűen többet szaladgálsz majd a vécére. Ez önmagában még csak kellemetlen lenne, ám ha az ásványi anyagokat is kiüríted, a szervezeted nátriumszintje komolyan lecsökkenhet, így a szervezet nehezen szabályozza a vérnyomásodat. Ez pedig komoly problémákhoz vezethet – épp ezért felejtsd el, hogy a fogyókúrában rengeteget iszol, és ezzel spórolsz a bevitt étellel.

Forrás: Shutterstock

Ha túl sokat iszol...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.