Multivitaminok C-vitamin-tartalmát tesztelték, meglepő az eredmény

Forrás: Thinkstock -
vizsgálat teszt multivitamin egészség C-vitamin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Főként a téli hónapokban sokan nyúlnak a multivitamin-készítményekhez. De vajon tényleg annyi vitamint, különösen C-vitamint tartalmaznak ezek, mint ami a dobozra van írva? A Tudatos Vásárlók Egyesülete most multivitaminok C-vitamin-tartalmát tesztelte. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete multivitaminok C-vitamin-tartalmát tesztelte, hogy megtudják, valóban annyit tartalmaznak-e, mint amennyit a csomagoláson feltüntettek. A 24.hu azt írja, a tárolás során változhat egyes készítmények vitamintartalma.

Multivitaminok C-vitamin-tartalmát vizsgálták Forrás: Thinkstock

A tesztelt termékek felénél a 10 százalékos mérési hibahatár alatt van a mért és a feltüntetett C-vitamin közötti különbség. Összesen 6 terméknél mértek a csomagolásra írtnál magasabb C-vitamin-tartalmat. „Igen nagy (18–20 százalékos) többletet mértek az Altapharma A-Z vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó étrendkiegészítő tabletta, illetve a DAS gesunde PLUS A-Z multivitamin étrendkiegészítő tabletta esetében” – írja a cikk.

A többlet C-vitamin-tartalom azonban nem jelent egészségügyi kockázatot. A tesztelt termékek ára egyébként 900 és 3800 forint/100 gramm áron mozgott, de kaphatók ennél drágább készítmények is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.