Nem fognak eltűnni a vörös hajú emberek

Forrás: Thinkstock -
gén kihalás vörös haj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Régóta fennáll az a tévhit, hogy a vörös hajért felelős gén el fog tűnni, ám ez nem igaz. Erre nincs tudományos magyarázat.

A vörös hajú emberek igazán ritkák, hiszen csak az emberiség 1-2 százalékát teszik ki. Egyes tudósok úgy becsülik, hogy mindössze 50 ezer évvel ezelőtt jelentek meg a földön, a legtöbbjük pedig Európában él, főként az Egyesült Királyságban. Angliában 6 százalék, Írországban 10, Skóciában 13 százalék a vörös hajúak aránya.

Nem fognak eltűnni a vörös hajúak Forrás: Thinkstock


A tudósok szerint a klíma is magyarázhatja, hogy miért éppen a brit szigeteken van több vörös hajú: a felhős időjárás miatt szükségük volt arra, hogy a kevés napsütésből a lehető legtöbb D-vitamint hasznosítsák, és a napsugarak sem annyira károsak ezen az éghajlaton – írja a Bors. A vörös hajért egyébként a melanocortin1 receptor felel, ám a globális felmelegedés és az egyre több napsütés miatt egyre kevesebb szükség van erre a génre. Ebből

sokan arra következtetnek, hogy a gén módosulni fog, és végül teljesen el fognak tűnni a vörös hajúak, ám a tudósok szerint erre nincs tudományos magyarázat,

várhatóan több ezer év múlva is létezni fognak, pedig csak 50 százalékban öröklődik az említett gén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.