Tünetmentes lett a HIV-fertőzött brit férfi: ő a második

Forrás: Dreamstime -
tünetmentes HIV-fertőzés brit
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy brit férfi lett a második HIV-fertőzött, aki tünetmentessé vált: ez igazi áttörésnek számít.

Igazi áttörést értek el, ugyanis egy brit HIV-fertőzött férfi szervezetéből sikerült kiirtani a vírust, ezzel ő lett a világon a második, aki teljesen tünetmentes lett. Az első ilyen bravúrt 10 éve érték el, ez a második eset pedig azt mutatja, hogy az első nem volt véletlen.

Tünetmentes lett a brit férfi Forrás: Dreamstime

A neve elhallgatását kérő férfi ritka genetikai mutációt hordozó alanyoktól kapott őssejt-transzplantációt: a CCR5-delta 32 néven ismert genetikai elváltozás ellenállóvá teszi őket a HIV-vírussal szemben. A férfi már a gyógyszerek szedését is abbahagyta 18 hónapja, de így sem lehet kimutatni szervezetében a HIV-et.

A tanulmány vezető szerzője, Ravindra Gupta szerint ez az eset azt bizonyítja, hogy az első tünetmentessé vált HIV-fertőzött, a berlini páciens kezelésének sikere sem véletlen. És ugyan ez a megoldás nem lehet minden betegnél sikeres, mindenképpen előremutató új stratégiák kidolgozásában – írja az Index.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.