Érzékeny, gyulladt, vérzik? – Ezt kell tudni a fogínygyulladásról

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
fogínygyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az érzékeny, duzzadt, fogmosás után vérzékeny fogíny igen gyakori probléma, majdhogynem népbetegség, ám a legtöbben félvállról veszik a súlyosabb fogászati betegségek egyik gyakori előjelét. Szerencsére ma már fájdalommentes kezelések is léteznek, így nem érdemes halogatni a fogorvos felkeresését.

Sokan félvállról veszik a fogínygyulladást, pedig a megfelelő kezelés nélkül a vérzékeny fogíny akár súlyosabb fogágybetegséghez is vezethet, ami pedig a fogak elvesztését okozhatja. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy az állandóvá váló vérzés mellett kellemetlen lehelettel és a szervezetben megjelenő egyéb gyulladásokkal is számolnunk kell, ha nem kezeljük időben és megfelelően a problémát.

Az ínygyulladás és fogágybetegség leggyakoribb jelei

A magyar lakosság 90%-át érintő fogínybetegségeket nem csak a fogmosáskor vagy fogselyem használatakor jelentkező vérzéssel azonosíthatjuk, de az érintésre érzékeny, feszült, láthatóan gyulladt, sötétebb íny is figyelmeztethet minket. A fogkorona és az íny találkozásánál lévő rész érzékenyebb ilyenkor, ez főleg a hideg-meleg hatására, illetve fogmosáskor érezhető. A mozgó, kilazult, eldőlt fogak a fogágybetegség jelei, de a napi többszöri fogmosás mellett is fennálló kellemetlen lehelet is jelezheti a problémát. A betegség forrását a fog gyökerénél kell keresni, hisz ilyenkor a gyökér és az azt körülvevő szövetek között egy úgynevezett tasak alakul ki, melyet lepedék, fogkő és a gyulladásos szövetek töltenek ki. Ennek az eltávolítását csak fogorvos tudja szakszerűen elvégezni.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fogíny védelméért

A helyes fogmosási technika elsajátítása mellett a megfelelő puhaságú-keménységű fogkefe kiválasztása, az érzékeny íny védelmére kifejlesztett fogkrémek használta és az ínyvédő összetevőket tartalmazó szájvizek, öblögetők használata is segíthet. Emellett a rendszeres fogkő-eltávolítás és mindenre kiterjedő dentálhigiéniai szaktanácsadás segíthet abban, hogy kezelni tudjuk a fogíny gyulladását, és ne súlyosbodjanak a tüneteink.

A már kialakult fogágybetegség megszüntetése

Ha az íny gyulladása súlyosbodott, és már kialakult a fogágy betegsége, akkor irány a fogorvos. Első lépés az íny feletti fogkő eltávolítása és a fogak polírozása, majd az érzéstelenítésben végzett lézeres mélytisztítás (zárt lézeres kürettálás) következik. Ha szükséges, a kiemelten problémás részen következik a nyitott kürettálás lézerrel, amely a fogak körüli lágyszövet feltárásával jár.

Fájdalommentes mélytisztítás – létezik?

A fennálló tünetek és problémák megszüntetésére az egyik legalkalmasabb megoldás a kürettálás, azaz a mélytisztítás, abból is a lézerrel végzett változat. A kürettálás során az ínygyulladást okozó baktériumokat, a már elhalt és a gyulladt szöveteket eltávolítják, illetve fertőtlenítik a beteg részt. A hatékonyabb és eredményesebb lézeres tisztítás során a lézerfény koncentrált és irányítható energiát szállít a szövetekbe, ahol az elnyelődik és elpusztítja a gyulladást okozó baktériumokat. A NaturaDent lézerfogászaton elérhető Biolase Waterlase iPlus készülékkel végzett eljáráskor a kezelt terület kevésbé duzzad meg, sőt a vérzéscsillapító hatással is rendelkező lézer alkalmazásakor a fájdalom minimális, a gyógyulási folyamat gyorsabb. A gyulladáscsökkentésben és a baktériumok teljes eltávolításában élen járó lézeres kezelés nem mellesleg a szuvasodás eltávolítására, fogfehérítésre és gyökérkezelésre is alkalmazható, akár teljesen fájdalommentes és gyorsabb gyógyulást garantáló, modern eljárás.

Miért ne halogassuk a fogorvos felkeresését?

A fogágybetegség örökölhető, így ha szüleink, nagyszüleink szenvedtek tőle, akkor nagy az esélyünk arra, hogy mi is örököljük ezt a fogászati problémát. A rendszeres fogászati szűrésekkel megelőzhetjük a nagyobb bajt, illetve a lappangó fogágybetegséget is még idejében kezeltethetjük. Az ínykezelések kellemetlenségét nemcsak a lézeres kezelés csillapíthatja, de az is sokat segít, ha az ínygyulladás megjelenése után a lehető legrövidebb időn belül felkeressük a fogorvost, hisz így akár egy pár percig tartó, teljesen fájdalommentes kezeléssel is megúszhatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.