Március 30. az endometriózis világnapja – Te mennyit tudsz a betegségről?

Forrás: Shutterstock -
betegség nők Endometriózis Világnapja endometriózis "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az endometriózis csaknem 180 millió nő mindennapjait keseríti meg világszerte. Magyarországon minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett, a meddő nők negyven százaléka a krónikus nőgyógyászati betegség miatt képtelen teherbe esni. Az  "Együtt Könnyebb" Női Egészségért Alapítvány idén is csatlakozik az endometriózis világnapjához, hogy felhívja a figyelmet a betegség hatásaira.

Az "Együtt Könnyebb" Női Egészségért Alapítvány egyetlen hazai bejegyzett, közhasznú civil szervezetként felvállalta az endometriózissal kapcsolatos edukációt és az érintett nők támogatását. Idén márciusban is csatlakoznak az endometriózis-világnaphoz, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség tüneteire, a megelőzésre, a kezelésre és az endometriózissal küzdők támogatására.

Mi az endometriózis?

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10 százalékát érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén.

Sok nőt érint az endometriózis Forrás: Shutterstock

Ezek az endometriózisszigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is. Abban az esetben, ha az endometriózis nemcsak a szövetek felszínén helyezkedik el, hanem azok állományába hatol, mélyen infiltráló endometriózisról beszélünk. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása) okozza az endometriózis kialakulását.

Az endometriózis világnapján, március 30-án egy programsorozattal szeretnék felhívni az érintettek és mások figyelmét is Budapesten, a Trip Hajón (Szilágyi Dezső tér, 2-es móló). A műsorvezető Pataki Zita lesz. A részletes programról az esemény Facebbok-oldalán olvashatnak többet ide kattintva.

A középiskola óta Cluster-fejfájás gyötri Hódi Pameláthttp://www.life.hu/drlife/20190327-a-kozepiskola-ota-cluster-fejfajas-gyotri-hodi-pamelat.htmlHódi Pamela elárulta, középiskolás kora óta úgynevezett Cluster-fejfájással küzd. Dr. LifeOrigoAz inkontinencia a férfiakat is érinthetihttp://www.life.hu/drlife/20190326-az-inkontinencia-a-ferfiakat-is-erintheti.htmlAz inkontinencia, amely az akaratlan vizeletvesztést jelenti, ma már széles körben ismert egészségügyi probléma. A tünet az érintett számára komoly akadályt jelent a mindennapi életben, tavasszal pedig akár egy családi eseményt vagy egy kellemesnek ígérkező hétvégi kirándulást is tönkretehet. A vizelet csepegésével járó panaszok a férfiakat ugyanúgy érintik, mint a nőket. Az ő esetükben is gyakori jelenségnek számít. Dr. Life--Anorexiás fiatalok gyógyulás előtti és utáni fotóihttp://www.life.hu/drlife/20190326-anorexias-fiatalok-gyogyulas-elotti-es-utani-fotoi.htmlFérfiak és nők mutatták meg, hogyan is nézett ki testük akkor, amikor anorexiában szenvedtek és akkor, amikor végre kigyógyultak az étkezési zavarukból. Inspiráló fotók. Dr. LifeOrigoTatár Csillát fájdalom gyötri: lehet, hogy műteni kellhttp://www.life.hu/drlife/20190326-tatar-csillat-fajdalom-gyotri-lehet-hogy-muteni-kell.htmlTatár Csillát állandóan fájdalom gyötri, de egyelőre még nem tudja pontosan, mi a probléma oka. Dr. LifeOrigoÍme a gyermekkori diabétesz biztos jeleihttp://www.life.hu/drlife/20190326-ime-a-gyermekkori-diabetesz-biztos-jelei.htmlEgyre nő a cukorbetegek száma világszerte. Ám a betegség már nemcsak az időseket érinti, hanem a fiatalokat, sőt a gyermekeket is. Éppen ezért létfontosságú, hogy a szülők időben felismerjék a gyermekkori diabétesz tüneteit. Dr. Life--Műteni kellene Marcellinát, de ő nem vállalja a beavatkozásthttp://www.life.hu/drlife/20190325-muteni-kellene-marcellinat-de-o-nem-vallalja-a-beavatkozast.htmlMarcellina elárulta, még mindig nem jött helyre a keze azután, hogy tavaly ősszel hatalmasat bukott egy quaddal. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.