Ezeket az ételeket lehet a szavatosságuk lejárta után is fogyasztani: légy körültekintő

Forrás: Shutterstock -
rizs dátum szavatosság lejárat tészta kenyér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg élelmiszer kerül a kukába azért, mert lejárt a szavatossága, holott gyakorlatilag még fogyasztható lenne. Sok olyan étel van, amit még biztonsággal meg lehet enni a lejárati dátum után is, és persze vannak olyanok, amiket semmiképp. A tejtermékek, húsáruk, halak és saláták esetében sosem szabad a lejárati időt figyelmen kívül hagyni, ellenkező esetben komoly ételmérgezést kockáztatunk, de vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nyugodtan elfogyaszthatunk a szavatossági idő lejárta után is.

Tojás

Bár a szalmonella miatt nem árt óvatosnak lenni a tojással, nem kell egyből a kukába dobni, ha éppen lejárt a szavatossága. Egyszerűen megbizonyosodhatunk arról, jó-e még: egy nagy tálba vizet engedünk, és óvatosan beletesszük a tojást. Ha lesüllyed az aljára, még bátran fogyasztható. Erről itt írtunk bővebben.

A tojás frissessége könnyen ellenőrizhető Forrás: Shutterstock

Sajtok

A kemény sajtokat akár néhány héttel a lejárat után is el lehet fogyasztani a látható penész eltávolítása után, a lágy sajtokkal azonban már óvatosabbnak kell lenni. Ha ki voltak bontva, akkor már nem érdemes próbálkozni, lezárt csomagolásban azonban nagyjából egy hétig még fogyaszthatók a lejárat után is. A penész megjelenése viszont az esetükben kizáró tényező: akkor már nem szabad megenni.

A kemény sajtok tovább fogyaszthatók Forrás: Pinterest

Kenyér

Ha azt szeretnénk, hogy a kenyér sokáig bírja, vagy már közel van a lejárathoz, és úgy látjuk, nem fogjuk elfogyasztani, érdemes fagyasztóba tenni: mindig ki lehet venni egy szeletet, így 6 hónapig is eláll. Hűtőben viszont nem szabad tartani, ugyanis az felgyorsítja a romlási folyamatot. A fekete penészes kenyeret már tilos elfogyasztani, egy apró kék pötty azonban még belefér – gusztus kérdése.

A kenyér tovább eláll a fagyasztóban Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Keny%C3%A9r#/media/File:Kenyer_3_kgos_kemenceben_sult.jpg

Tészta és rizs

A száraz alapanyagok sokáig elállnak, amennyiben helyesen vannak tárolva. Zárt, száraz helyen akár két évig is megőrzik a frissességüket. Természetesen ez csak a száraz tésztára igaz, a nyers esetében maximum egy héttel nyújtható a lejárat után, amennyiben nem volt kibontva a csomagolása. A főtlen barna rizst egy hónappal a lejárat után még elfogyaszthatjuk, a fehér rizst is még néhány hónapig – írja a The Sun.

A száraz tészta sokáig eltartható Forrás: Shutterstock
Sándor Orsi műsorvezető egészségügyi problémáiról vallotthttp://www.life.hu/drlife/20190423-sandor-orsi-musorvezeto-egeszsegugyi-problemairol-vallott.htmlÉtelintoleranciától szenved Sándor Orsi, harmincévesen pedig sokízületi gyulladás miatt alig tudta mozgatni a testét. Élő adásban mesélt a problémáiról. Dr. LifeOrigo28 év után ébredt fel a kómából egy nőhttp://www.life.hu/drlife/20190423-28-ev-utan-ebredt-fel-a-komabol-egy-no.html28 év után ébredt fel a kómából egy szaúdi nő. Dr. LifeThinkstockRábaközi Andrea egy jósnőtől tudta meg, hogy rákja vanhttp://www.life.hu/drlife/20190423-rabakozi-andrea-egy-josnotol-tudta-meg-hogy-rakja-van.htmlA legelfoglaltabb időszakaiban sem mulasztott el jósnőhöz menni Rábaközi Andrea. Pályája csúcsán diagnosztizáltak nála méhnyakrákot, erre pedig a jósnője figyelmeztette. Dr. LifeOrigoÉdesanyja betegségéről vallott Kárpáti Rebeka: nem kap szeretetet, gondoskodásthttp://www.life.hu/drlife/20190422-edesanyja-betegsegerol-vallott-karpati-rebeka-nem-kapott-szeretetet-gondoskodast.htmlKülönösen őszintén beszélt a magánéletéről és édesanyja súlyos betegségéről Kárpáti Rebeka S. Toth Marta Jelenlét című vlogjában. Dr. LifeOrigoEz történik az emberi aggyal a halál beállta utánhttp://www.life.hu/drlife/20190422-ez-tortenik-az-emberi-aggyal-a-halal-beallta-utan.htmlKutatók bebizonyították, hogy néhány perccel a halál beállta után az agy bizonyos részei még működnek, még ekkor is érzékeljük a körülöttünk lévő történéseket. Dr. LifeOrigo5 élelmiszer, ami jót tesz a szívednekhttp://www.life.hu/drlife/20190419-5-elelmiszer-ami-nagyon-jot-tesz-a-szivednek.htmlAz American College of Cardiology kutatói 60 tanulmányt vizsgáltak át, hogy megtalálják a szívünk működésére legjobb hatással lévő élelmiszereket. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.