Zágrábban szétválasztottak egy sziámi ikerpárt

Forrás: Thinkstock -
szétválasztás műtét gyerekek kórház sziámi ikerpár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zágrábban sikeresen szétválasztottak egy mellkasuknál és a hasuknál összenőtt sziámi ikerpárt.

A zágrábi Rebro kórház orvoscsoportja sikeresen szétválasztott egy sziámi ikerpárt, akik a mellkasuknál és a hasuknál voltak összenőve – számolt be róla az MTI. A tizennégy órán át tartó beavatkozásban – amely két hónappal ezelőtt történt – 23 orvos vett részt, sebészek és altatóorvosok egyaránt. A sikeres műtétről azonban csak szerdán számoltak be sajtótájékoztatón a kórház orvosai.

A két kislány koraszülött volt, és az orvosok hat hétig küzdöttek az életükért. Bár a csecsemők még túl kicsik voltak, mindössze 3600 grammosak összesen, a műtétet már nem lehetett tovább halogatni. Az egyik ikerpárnál szívelégtelenség lépett fel, a másiknál pedig vizelési problémák.

A kép csak illusztráció Forrás: Thinkstock

Tomislav Luetic vezető sebész a sajtónak elmondta: rendkívül bonyolult műtétről volt szó, a kislányoknak közös volt a májuk és a vékonybelük egy része. Azóta azonban Kristina és Valentina jól vannak, a súlyuk is megkétszereződött, külön-külön 3,5 kilósak – mondta. Hozzátette: felépülésükben fontos szerepük volt a nővéreknek is, akik mindvégig ápolták a csecsemőket.

Az ikrek nehéz küzdelmen vannak túl, de még vár rájuk néhány műtét, többek között a hasfaluk bezárása, a kislányok ugyanis a szétválasztással a hasfelületük 30 százalékát elveszítették – hangsúlyozta az orvos, aki szerint a gyerekek nemsokára már hazamehetnek.

2050-re az antibiotikum-rezisztencia veszélyesebbé válhat a ráknálhttp://www.life.hu/drlife/20190517-2050re-az-antibiotikum-rezisztencia-veszelyesebbe-valhat-a-raknal.htmlAz antibiotikum-rezisztencia 2050-re veszélyesebbé válhat, mint a rák. Dr. Life--Megmentette a saját életét egy farmer azzal, hogy bicskával levágta a lábáthttp://www.life.hu/drlife/20190517-sajat-eletet-mentette-meg-a-farmer-azzal-hogy-bicskaval-levagta-a-labat.htmlSebgyógyulásra és műlábra vár a nebraskai Kurtis Kaser, akinek a lábát elkapta egy munkagép. A férfi tudta, csak úgy menekülhet meg, ha a bicskájával levágja a saját lábát. Dr. Life--Elsőként ültettek be halbőrből készült vaginát egy transznemű férfinakhttp://www.life.hu/drlife/20190517-elsokent-ultettek-be-halborbol-keszult-vaginat-egy-transznemu-ferfinek.htmlMég a kilencvenes években esett át egy nemátalakító műtéten az a férfi, akinek az operáció nem adott százszázalékos eredményt. Most halbőr segítségével megismételték a beavatkozást. Már teljes életet élhet. Dr. Life--Demjén Ferenc elhagyhatta az intenzív osztálythttp://www.life.hu/drlife/20190516-demjen-ferenc-elhagyhatta-az-intenziv-osztalyt.htmlJó hír érkezett: Demjén Ferenc végre elhagyhatta az intenzív osztályt. Dr. LifeFotó: Hirling Bálint - OrigoÚj kullancsfaj jelent meg hazánkbanhttp://www.life.hu/drlife/20190514-uj-kullancsfaj-jelent-meg-hazankban.htmlÚj kullancsfaj jelent meg Magyarországon és egyelőre nem tudni, mennyire veszélyes az emberre. Dr. LifeOrigoRészegen kihányta garatdaganatát egy férfi, ijedtségében meg is ettehttp://www.life.hu/drlife/20190514-reszegen-kihanyta-garatdaganatat-egy-ferfi-ijedtsegeben-meg-is-ette.htmlNehéz elhinni, de egy férfi olyan hevesen öklendezett az alkoholtól, hogy kihányta a garatdaganatát. Ez annyira megijesztette, hogy megette. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.