A hüvelygombát nem csak szex okozhatja - ezekre biztosan nem gondoltál

hüvelygomba betegség micovag2019 egészség fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valami baj van odalent? Azonnal a partnered hibáztatod? Ne tedd! A különböző hüvelyfertőzéseknek számos kiváltó oka lehet, és egyáltalán nem biztos, hogy szexuális úton sikerült szert tenned valamelyikre...

A gombás eredetű hüvelyfertőzés igen gyakori megbetegedés – a nők háromnegyede túlesik rajta élete során legalább egyszer. Éppen ezért nem kell szégyellni, ha baj van, sőt fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, ha bármilyen, a normálistól eltérő dolgot tapasztalunk az intim tájékon. Ilyen lehet a szokásostól eltérő mennyiségű, minőségű, szagú hüvelyfolyás, amelyet gombás fertőzés esetén kínzó viszketés, égő érzés is kísérhet.

A gombás eredetű hüvelyfertőzésen a nők háromnegyede túlesik élete során legalább egyszer Forrás: Shutterstock

De hogyan kaphatom el?

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a gombás hüvelyfertőzést kizárólag szexuális úton lehet elkapni, ez azonban nem így van. A betegséget okozó gombák természetes módon is jelen vannak a nők hüvelyében, baj ebből akkor van, ha különböző hatások a hüvelyflóra egyensúlyát megbontják, emiatt a gombák nagy számban elszaporodnak, és fertőzést okoznak. Elszaporodhatnak magas szénhidrát-, illetve cukortartalmú ételek fogyasztásának hatására, antibiotikumos kezelések után, fogamzásgátló gyógyszer szedése miatt, az intim zóna túl gyakori vagy nem megfelelő tisztítása következtében, de műszálas fehérnemű viselése miatt is.

Előzd meg a bajt!

Természetesen, mint sok más esetben, itt is igaz, hogy könnyebb a bajt megelőzni, mint orvosolni. Érdemes tehát odafigyelni néhány dologra:

• ne használjunk irrigálószereket, mert ezek felboríthatják a hüvely pH-értékét
• ugyanezen okból kerüljük az intim mosakodók, spray-k túl gyakori használatát
• viseljünk jól szellőző, pamutból készült fehérneműket, és kerüljük a műszálas darabokat
• zuhanyozzunk naponta kétszer, reggel és este
• menstruáció idején fokozottan figyeljünk az intim higiéniánkra, tisztálkodjunk többször, és legalább kétóránként cseréljünk tampont vagy egészségügyi betétet
• nemi együttlétek alkalmával használjunk óvszert
• kerüljük a durva, heves szexet, mert az ekkor keletkezett hámsérülések hajlamosítanak a fertőzésekre, illetve ne váltogassuk túl gyakran a szexuális partnerünket
• konzultáljunk nőgyógyásszal a számunkra megfelelő fogamzásgátló módszerről
• kerüljük a szénhidrátdús ételek, italok túlzott fogyasztását

Viseljünk jól szellőző, pamutból készült fehérneműket, és kerüljük a műszálas darabokat Forrás: Shutterstock

Így múlik el...

Ha szeretnénk minél előbb megszabadulni a kellemetlen tünetektől, forduljunk mielőbb orvoshoz, aki a megfelelő kezelést fogja javasolni a számunkra. Jó hír, hogy különböző hüvelytablettákkal, hüvelykúpokkal, krémekkel viszonylag gyorsan kezelhető a probléma. Súlyosabb esetekben az orvos gombaellenes gyógyszeres kúrát javasol majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.