Intim fertőzések nyáron – ezekre figyelj oda

intim2019 intim Nyár fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári időszakban sajnos gyakoribbak az intim fertőzések, mint az év többi szakában. Eláruljuk, hogy ennek mi az oka, mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzések kialakulását, és elmondjuk azt is, mit csináljunk akkor, ha már megtörtént a baj.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy közvetlenül a vízpart vagy maga a víz az oka annak, ha az ember intim fertőzést szed össze. Ez gyakori tévhit, amelyet nem árt tisztázni. A fertőzések kialakulásának hátterében sokkal inkább a nem megfelelő elővigyázatosság áll: az intim tájék tartósan nedves közege ugyanis elősegíti a káros mikroorganizmusok húgyutakba való bejutását és ottani megtelepedését.

A fertőzések kialakulásának hátterében sokkal inkább a nem megfelelő higiénia áll Forrás: Shutterstock

Mit tehetünk a megelőzésért?

Annak érdekében tehát, hogy elkerüljük a bajt, törekedjünk arra, hogy a nyári pihenés, utazás, nyaralás alkalmával, egy-egy fürdőzés után mielőbb megszabaduljunk a nedves fürdőruhánktól. Mindig legyen nálunk egy tartalék bikini vagy úszódressz, hogy a vízből kijőve a nedves textilt mielőbb szárazra cserélhessük. Használjunk mindig saját törölközőt, továbbá menzesz idején ügyeljünk a tampon vagy betét gyakori cseréjére. Különösen a hosszabb úszások, pancsolások után azonnal cseréljünk tampont. Örök szabály, hogy a vízbemenetel előtt és után is érdemes lezuhanyozni! Fontos megjegyezni azt is, hogy – ahogyan az év többi időszakában sem – nyáron se viseljünk műszálas fehérneműt, illetve kerüljünk a hüvelyi irrigálószereket vagy az intim mosakodók túl gyakori használatát.

A Life.hu tippje

A gyógyszertárakban recept nélkül kapható hüvelykúpok nagy segítségünkre lehetnek a megelőzésben. A savas pH-értékű hüvelykrémek, hüvelykúpok helyreállítják és fenntartják a hüvely élettani pH-értékét, gátolják a bakteriális vaginózisért felelős kórokozók szaporodását, és kedvezőtlen környezetet teremtenek az E.coli baktériumok megtelepedéséhez.

A legnagyobb óvintézkedések mellett is megtörténhet a baj

A fent leírtak betartásával csökken ugyan a fertőzésveszély, de még így sem lehetünk teljesen védettek a különböző kórokozókkal szemben. Amennyiben úgy érezzük, hogy problémánk adódott az intim tájékon, azonnal keressük fel a nőgyógyászunkat, aki egy gyors vizsgálat után a megfelelő kezelést javasolja majd. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen típusú fertőzéssel állunk szemben: a gombás vagy bakteriális eredetű fertőzéseknek nemcsak az oka, hanem a kezelése is eltérő.

Ha úgy érezzük, hogy problémánk adódott az intim tájékon, azonnal keressük fel a nőgyógyászunkat Forrás: Shutterstock

De hogyan különböztethető meg a gombás és a bakteriális fertőzés?

A hüvelyi panaszok egyik első jele a rendellenes hüvelyfolyás, amely elég jól utal rá, hogy milyen problémával állunk szemben. Ha a váladék túrós-szemcsés, fehér vagy sárgás színű, ráadásul erősen viszket odalent, olyankor hüvelygombára gyanakodhatunk. A bőséges, híg, áttetsző és kellemetlen, halszagú hüvelyfolyás viszont a bakteriális hüvelyfertőzés jellegzetes kísérője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.