Ne várj a mentőkre! Az újraélesztést négy percen belül el kell kezdeni

szívleállás mentők újraélesztés szívhalál mellkaskompresszió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mentők nap mint nap életeket mentenek, de hivatásuknak tekintett munkájuk során gyakran találkoznak olyan esetekkel, amikor hiába érnek ki gyorsan, sajnos túl későn kértek tőlük segítséget. A hirtelen bekövetkezett keringésmegállásnál 4 percen belül el kell kezdeni az újraélesztést. Te mit tennél, ha valaki összeesne melletted az utcán vagy a munkahelyeden?

A hirtelen halálnak, azaz a szívhalálnak Magyarországon átlagosan minden órában legalább egy ember esik áldozatául. A keringésmegállást követő percek sorsdöntőek, hiszen minden segítség nélküli perc 10 százalékkal csökkenti az életben maradás esélyét. Ne hidd, hogy ez csak idősekkel, krónikus betegekkel történhet meg, fiatalok esetén is éppúgy bekövetkezhet!

Kemény melók - Interjú egy mentőtiszttel

A mentőszolgálat munkájával kapcsolatban a köztudatban rengeteg téves információ kering. Sokan csupán a kórházi sorozatokból és a rémhírekből építenek fel képet a mentőkről, de ez természetesen igen pontatlan.
Mit is jelent ma mentőnek lenni Magyarországon? Olvasd tovább!

Ne állj tétlenül, ha valaki összeesik melletted!

Elsőként a lehető leggyorsabban meg kell győződnöd arról, hogy valóban leállt a légzése, keringése – hiszen ebben a nagy melegben el is ájulhat valaki. Ezután el kell kezdened az újraélesztést, és hívnod kell a mentőket.

„Kiemelkedően fontos a korai mentőhívás és az újraélesztés megkezdése. A újraélesztés – vagyis a gyorsan és kellő erősséggel kivitelezett mellkaskompresszió és a befúvásos lélegeztetés – egy egyszerű, eszköz nélküli, könnyen elsajátítható mozdulatsor, amellyel bárki (egészségügyi képzettséggel nem rendelkező ember is!) érdemben segíthet keringésmegállás esetén. A módszer ugyanúgy alkalmazható felnőtt és gyermek ellátása esetén is. Az azonnal megkezdett, és a mentők megérkezéséig folyamatosan végzett újraélesztés (30 mellkaskompresszió és 2 befúvás felváltva) lényegesen megnöveli a túlélés esélyét.

Ne várj a mentőkre! Az újraélesztést négy percen belül el kell kezdeni Forrás: Shutterstock

Jelenleg Magyarországon egyre több helyen található Automata Külső Defibrillátor (AED). Ez az egyszerűen kezelhető eszköz segítségünkre van az újraélesztés során: felhelyezése és bekapcsolása után hangosan utasít a további teendőkre, valamint ha a keringésmegállást a szívben lévő elektromos káosz (kamrafibrilláció) okozza, a készülék ennek felismerése után lehetővé teszi elektromos sokk leadását (defibrillálás). Ezzel a biztonságosan leadott elektromos sokkal megszüntethetjük a máskülönben halált okozó ritmuszavart, és lehetőséget adunk a szív újraindulására. A defibrillátor csak az elektromos sokkot képes leadni (szükség esetén 2 percenként ismételve), természetesen a mellkaskompressziót és a lélegeztetést továbbra is a segélynyújtónak kell végeznie" – olvasható a Magyar Resuscitatios Társaság oldalán.

Adj esélyt a túlélésre!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.