Baktériumtenyészetté válhat a sajtreszelő, ha nem mosod el rendesen – tippek a tisztításához

Forrás: Shutterstock -
szódabikarbóna citrom baktérium sajtreszelő tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne látott volna még életében sajtmaradványokkal ellepett sajtreszelőt. Azt talán már kevesebben tudják, hogy ha ezek után nincs alaposan megtisztítva, baktériumok telepedhetnek meg rajta, amit a következő használatnál már az ételre is átvihetünk. 

Ezek után már nem kérdés, hogy miért van szükség alapos tisztításra. Egyszerűbb eset, ha azonnal a használat után mossuk el, de az öblítés ekkor sem elég, viszont egy átlagos szivacs és tisztítószer azért már megbirkózik vele. Ha viszont már valamennyi sajt rászáradt, akkor a következőket teheted.

A sajtreszelőt alaposan tisztítsd meg minden használat után Forrás: Shutterstock
  • Először is áztasd be meleg vízbe legalább öt percre.
  • Ezután vesd be nagyanyáink kedvenc tisztítószerét, a szódabikarbónát. Márts bele egy fogkefét vagy egy hagyományos konyhai tisztítókefét és alaposan dörzsöld át vele a sajtreszelőt. Ez eltávolítja az odaszáradt ételmaradványokat és fertőtlenít is.
  • Szintén fertőtlenítő hatású szer – nem csak belsőleg – a citrom. Vágj félbe egyet, és a beáztatott sajtreszelőt alaposan mosd át vele. Ezzel is hasonló hatást tudsz elérni, de néha a két módszert egyidejűleg is bevetheted.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.