Az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát egészséges életmóddal csökkenthetjük

Forrás: AFP/BSIP/Amelie-Benoist -
genetika kialakulás egészséges életmód Alzheimer-kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akkor is csökkenthetjük az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak kockázatát, ha a betegség kialakulásának rizikóját genetikai tényezők növelik. Nem kell hozzá sokat tennünk.

A legújabb tanulmány szerint az egészséges életmóddal akkor is csökkenthetők az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak kockázata, ha kialakulásának esélyét genetikai tényezők is növelik.

A magas genetikai kockázattal rendelkezőknél és egészségtelen szokásokkal élőknél háromszor nagyobb eséllyel alakul ki demencia,

mint azoknál, akiknél alacsony a genetikai kockázat, de egészséges életmódot folytatnak. Viszont a genetikai tényezőktől függetlenül a megfelelő étrend, a testedzés, a mérsékelt alkoholbevitel és a dohányzás mellőzése jelentős mértékben csökkentik a demencia kialakulásának esélyét – közölték kutatók a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata csökkenthető – Képünk illusztráció Forrás: AFP/BSIP/Amelie-Benoist

Senki sem garantálhatja, hogy el lehet kerülni ezt a szörnyű betegséget, de az egészséges életmóddal csökkenteni lehet a kialakulás kockázatát – mondta John Haaga, az öregedéssel foglalkozó amerikai intézet (NIA) kutatója.

Világszerte mintegy 50 millió ember szenved demenciában, amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

A genetikai hajlam és az életmód jelentősen hozzájárul több betegség kialakulásához is,

de a kutatók számára csak nemrég váltak elérhetők olyan eszközök és információk, amelyek révén nagyobb kutatásokat végezhetnek annak kiderítésére, mely tényezők számítanak.
Elzbieta Kuzma, az Exeteri Orvosi Egyetem kutatója és munkatársai a brit Biobank adatbankot használva

mintegy 200 ezer, 60 éves vagy annál idősebb személynél vizsgálták a demenciára utaló jeleket vagy a kór tüneteit.

A genetikai kockázat alapján magas, közepes és alacsony rizikójú csoportba osztották őket. Csoportokat hoztak létre az életmód alapján is. A vizsgálat nyolcadik éve után a

magas genetikai kockázatúak és egészségtelen életmódot folytatók 1,8 százalékánál fejlődött ki demencia,

míg az egészségesen élők és alacsony genetikai kockázatúaknak csupán a 0,6 százalékánál.
A magas genetikai kockázatúak körében az egészséges életmódot folytatók 1 százalékánál, az egészségtelen életmódot folytatóknak viszont 2 százalékánál alakult ki demencia.

A kutatók kiemelték: csak európai ősökkel rendelkezőknél fellépő mutációkról voltak információik, így nem ismeretes, hogy az eredmények etnikai és faji csoportokra is érvényesek-e. Az eredmények bátorítást jelenthetnek azok számára, akik attól tartanak, hogy önmagában a genetikai mutáció befolyásolja a sorsukat. Az Alzheimerhez köthető mutációk kevesebb mint öt százalékánál garantált, hogy kialakul a betegség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.