elektronikus bőr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szingapúri kutatók elektronikus bőrt fejlesztettek, hogy megadják az érintés érzését a robotoknak és a művégtagoknak. A Szingapúri Egyetem közleménye szerint a mesterséges idegrendszer ezerszer gyorsabban reagál az érintésre, mint az emberi idegrendszer. A Science Robotics című folyóiratban bemutatott tanulmány szerint az új elektronikus bőr ultraérzékeny, és igen jól tűri a sérüléseket.

„Az emberek az érzékelést a mindennapi feladatok ellátásában használják, mint egy csésze megfogása vagy egy kézfogás. Érzékelés nélkül elveszítenénk az egyensúlyérzetünket is, ha sétálunk. Hasonló módon a robotoknak is szükségük van érzékelésre, hogy jobban együttműködjenek az emberekkel, de a robotok manapság nem igazán képesek érezni a tárgyakat” – idézte Benjamin Tee-t a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál nyomán az MTI.

Forrás: Ford

Az emberi érzékelő idegrendszerből merítve a szingapúri kutatók másfél éven át fejlesztettek egy olyan szenzorrendszert, amely képes az emberinél jobban működni. Az ACES elektronikus idegrendszer, amely ugyanúgy érzékeli a jeleket, mint az emberi érzékelő idegrendszer, szenzorok hálózatából áll, amelyet összekapcsoltak egy elektromos vezetőn keresztül.
„Az ember érzékelő idegrendszere nagyon hatékony, minden pillanatban oly mértékben működik, amit mi gyakran természetesnek veszünk. Ugyanakkor nagyon robusztus a sérülésekkel szemben. Érzékelésünk például nem sérül, ha megvágjuk magunkat. Ha képesek vagyunk leképezni, miként működik biológiai rendszerünk, sőt azt jobbá tenni, hatalmas előrelépést tehetünk a robotika területén, akol az elektronikus bőrt leginkább alkalmazzuk” – magyarázta Tee.

Ez a fajta elektronikus bőr jóval valósághűbb művégtagok fejlesztésére használható, és segíti a fogyatékosokat az érzékelés helyreállításában.

Másik lehetséges alkalmazása a robotika területe, jóval intelligensebb robotok fejlesztése, amelyek képesek lehetnek mentési feladatok ellátására katasztrófákban vagy átvesznek olyan feladatokat, mint például a csomagolás a raktárakban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.