A WHO szerint az elektromos cigaretta káros az egészségre

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen -
elektromos cigaretta WHO káros dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elektronikus cigaretta kétségkívül káros az egészségre, és szabályozni kell a használatát – olvasható az Egészségügyi Világszervezet jelentésében, amely egyben nem tanácsolja az e-cigarettát azoknak, akik le akarnak szokni a dohányzásról.

A világszervezet hetedik jelentése „a globális dohányzási járványról” kiemeli, hogy az elektromos cigaretták és a hevített dohánytermékek nem segítik a daganatos betegségek elleni harcot. Egyben felhívja a dohányzók és a kormányok figyelmét arra, hogy ne bízzanak a dohányvállalatok állításaiban.
Vinayak Prasad, a WHO programmenedzsere a jelentés Rio de Janeiró-i bemutatásakor hangoztatta, hogy az új termékek fejlesztésének egyedüli célja, hogy a dohánycégek kiterjeszthessék piacaikat.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

Nincs semmi bizonyíték arra, hogy az e-cigaretták biztonságosabbak. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb mértékben szoknak rá a fiatalok az e-cigarettára – tette hozzá. Az illetékes hangoztatta, hogy a világszervezet szerint szükség van az e-cigaretta szabályozására. Be lehet tiltani, de ha nem tiltják be, szabadon nem lenne szabad terjeszteni a piacon, mivel a fiatalok rászoknak – hangsúlyozta.

Több tanulmány mutatta ki az elmúlt hónapokban az elektromos cigaretta káros hatását, azt, hogy az e-cigit szívóknál gyakoribbak a szívbetegségek, mint az eszközt nem használók körében, és szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket.

A WHO jelentése ugyanakkor elismerte azt, hogy a kormányok az elmúlt években számtalan olyan intézkedést hoztak, amelyekkel hozzájárultak a dohányzók számának csökkenéséhez, főként azáltal, hogy drágították a dohánytermékeket, és elrettentés céljával bevezették a rajzos figyelmeztetéseket a dohánytermékek csomagolásán.

Felhívták a figyelmet arra, hogy még jelenleg is mintegy 1,1 milliárd ember dohányzik világszerte, és évente még mindig nyolcmillió ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben. A dohányzás az államoknak 1,4 milliárd dolláros költséget jelent a kiesett munkaidő és az egészségügyi ellátás miatt.

Napi 100 orgazmusa van egy fiatal lánynak: állandó szexuális izgalmi szindrómától szenvedhttp://www.life.hu/drlife/20190722-napi-100-orgazmusa-van-a-fiatal-lanynak-allando-szexualis-izgalmi-szindromatol-szenved.htmlNagyon különös egészségi problémával kell szembenéznie a fiatal Amandának: egy nap alatt akár 50-100 orgazmusa is lehet, amit egyáltalán nem tud kontrollálni. Dr. Life--A robotok és a művégtagok is érezhetnek nemsokárahttp://www.life.hu/drlife/20190720-elektronikus-bort-fejlesztettek-szingapuri-kutatok-robotok-es-a-muvegtagok-is-erezhetnek-nemsokara.htmlSzingapúri kutatók elektronikus bőrt fejlesztettek, hogy megadják az érintés érzését a robotoknak és a művégtagoknak. A Szingapúri Egyetem közleménye szerint a mesterséges idegrendszer ezerszer gyorsabban reagál az érintésre, mint az emberi idegrendszer. A Science Robotics című folyóiratban bemutatott tanulmány szerint az új elektronikus bőr ultraérzékeny, és igen jól tűri a sérüléseket. Dr. LifeOrigoAz új dolgok tanulása 30 évvel megfiatalíthatja az idősek agyáthttp://www.life.hu/drlife/20190719-uj-dolgok-tanulasa-30-evvel-megfiatalithatja-az-idosek-agyat.htmlAz új dolgok megtanulása már hat hét alatt 30 évvel megfiatalíthatja az idős emberek agyát – ezt állítja egy új kutatás, amely a Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményében készült. Dr. LifeOrigoEgyre több energiaital fogy, pedig nagyon veszélyes a túlzott fogyasztásukhttp://www.life.hu/drlife/20190719-bovul-az-energiaitalok-nepszerusege-noha-tulzott-fogyasztasuk-veszellyel-jar.htmlTöretlenül bővül az energiaitalok népszerűsége, noha túlzott fogyasztásuk komoly veszéllyel jár – írja a pénteki Népszava nyomán az MTI. Dr. LifeOrigoMegfázás vagy allergia? Így tudod megkülönböztetni őket egymástólhttp://www.life.hu/drlife/20190702-megfazas-vagy-allergia.htmlBár a megfázások időszaka inkább a hűvös, nyirkos, csapadékos ősz és a hideg tél, nyáron a légkondik okozta hirtelen hőmérsékletkülönbségek miatt is sokan szenvednek meghűlés miatt. Elég, ha izzadtan felszállunk egy túlhűtött tömegközlekedési eszközre vagy bemegyünk egy szupermarketbe, máris megvan a baj. A megfázás tünetei nagyon hasonlóak lehetnek, mint a szezonális allergiáé, de mivel mindkettő más kezelést igényel, fontos, hogy tudd, pontosan miért is folyik az orrod vagy mitől tüsszögsz. Dr. LifeOrigoÍgy van most, agyérgörcse után Zana József színészhttp://www.life.hu/drlife/20190714-igy-van-most-agyergorcse-utan-zana-jozsef-szinesz.htmlZana Józsefet agyérgörccsel szállították kórházba nemrégiben. A színész azonban az első éjszaka után saját felelősségére elhagyta a kórházat: elmondása szerint jól van. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.