Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt

Forrás: Shutterstock -
vizsgálat Lyme-kór eljárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarok által kifejlesztett, új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt. 

Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt, ráadásul magyarok fejlesztették. Bózsik Béla Pál, a DualDur nevű új módszert kidolgozó Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatója elmondta, eddig az úgynevezett szerológiai vizsgálatokat alkalmazták a fertőzés kimutatására, amikor is a baktériumhoz kötődő, a szervezetben termelődő ellenanyag meglétét vizsgálják, ez azonban nem mindig sikeres, mert a szervezet néha képtelen ellenanyagot termelni.

Új eljárás a Lyme-kór kimutatására - képünk illusztráció Forrás: Shutterstock


A jelenleg klinikai vizsgálat alatt álló morfológiai vizsgálat során

a vérmintából mikroszkóp alatt mutatják ki közvetlenül a kórokozót, amelynek alakja jellegzetes, így egyértelműen felismerhető

- ismertette az igazgató.

Hozzátette, a Lyme-fertőzés a csípés után

már akár négy órával elindulhat a szervezetben, ezért rendkívül fontos a kullancs mielőbbi eltávolítása,

a potrohot azonban nem szabad megérinteni, mert különben mi magunk préseljük be a fertőző anyagot a szervezetbe. Szintén fontosnak nevezte magának az állatnak a vizsgálatát, amely Magyarországon még csak egy magánintézményben lehetséges. A Lyme-kór jellegzetes tünete egyébként az ízületi gyulladás és az agyidegek gyulladása - fűzte hozzá az igazgató.

Egy év múlva piacra kerülhet a módszer Forrás: RolfAasa/Getty Images/iStockphoto

Bózsik András arról beszélt, hogy a morfológiai módszert már 1986-ban elkezdték fejleszteni, pénzhiány miatt azonban a vizsgálatok lassan haladtak, de az utóbbi időben a pénzforrásoknak köszönhetően felgyorsultak a kutatások, így

akár már egy év múlva is piacra kerülhet az új módszer.


Elmondta azt is, hogy szeretnék teljesen automatizálni a vérminták vizsgálatát, hogy minél gyorsabban elkészüljenek az eredmények. Korábban a megfelelő laboreredményhez 50-60 perc is szükséges volt, most manuális működés mellett már 15-20 perc alatt megvan az eredmény, Ha viszont sikerült teljesen automatizálni a mikroszkóp működését, 6-8 perc alatt kimutatható a fertőzés - ismertette Bózsik András.

A Lyme-kór kullancs által okozott betegség, amely ha nem diagnosztizálják és kezelik időben,

elterjedhet az ízületekben, az idegrendszerben és a szívben súlyos és tartós tüneteket okozva.


Megelőzése érdekében erdőben vagy hosszú fűben érdemes a testet lefedő ruhát, kalapot viselni, illetve kullancsriasztót használni, testünk felszínét pedig ellenőrizni, és ha kell, eltávolítani az élősködőket. Ritka esetekben a Lyme-kór akár halálos is lehet. 1985 és 2018 között kilenc halálesetet jelentettek, amelyet a Lyme-kór által kiváltott szívgyulladás okozott. Ez akkor következik be, amikor a baktériumok bekerülnek a szívszövetbe - írja MTI.

Rejtélyes betegség kínozza Karda Beáthttp://www.life.hu/drlife/20190807-rejtelyes-betegseg-kinozza-karda-beat.htmlKarda Beát hónapok óta rejtélyes fájdalom kínozza, az orvosai sem tudják, mire vélni a dolgot. Most azonban úgy tűnik, végre sikerült felfedezni, mi okozza a problémát. Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.huLiptai Claudia laktóz-intoleranciával küzdhttp://www.life.hu/drlife/20190806-liptai-claudia-laktoz-intoleranciaval-kuzd.htmlLiptai Claudia közösségi oldalán árulta el: laktóz-intoleranciája van. Dr. LifeOrigoEgy 107 éves néni elárulta, mi a hosszú élet titkahttp://www.life.hu/drlife/20190805-egy-107-eves-neni-elarulta-mi-a-hosszu-elet-titka.htmlEgy 107 éves néni szerint a hosszú élet titka nem más, minthogy soha nem szabad megházasodni. Dr. LifeOrigoFurcsa vírus miatt lett mindössze 10 perces a memóriája ennek a két nőnekhttp://www.life.hu/drlife/20190805-furcsa-virus-miatt-lett-10-perces-memoriaja-nicole-cairdnak-es-claire-robertsonnak.htmlNicole Caird és Claire Robertson soha nem ismerték egymást, a világ két különböző pontján élnek. Mégis van bennük valami közös: egy vírus miatt mindössze 10 perces lett a memóriájuk. Dr. Life--Több mint 500 fogat operáltak ki egy hétéves kisfiú szájábólhttp://www.life.hu/drlife/20190805-egy-indiai-kisfiu-szajabol-tobb-mint-500-fogat-kellett-kioperalni.htmlSzinte hihetetlen, elképzelni is alig tudjuk, pedig tényleg megtörtént: egy hétéves indiai kisfiú állkapocsfájdalomra panaszkodott, majd egy röntgen után sokkoló dolog derült ki: több mint 500 foggal több lapult a szájában. Dr. Life--Korán keléssel a mellrák ellen: különös felfedezésre jutottak a kutatókhttp://www.life.hu/drlife/20190803-koran-kelessel-a-mellrak-ellen-kulonos-felfedezesre-jutottak-a-kutatok.htmlEgy közelmúltban készített kutatás szerint azok a nők, akik reggelente korábban kelnek, kevésbé betegszenek meg mellrákban, azokhoz képest, akik az elégséges 7-8 óránál többet töltenek az ágyban. A szakemberek szerint az összefüggések feltérképezése miatt további vizsgálatokra is szükség van, hogy még pontosabban meghatározhassák, hogyan befolyásolja az ébredés időpontja a daganatos betegségek rizikóját. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.