személyiség személyiségzavar terhesség stressz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, hogy a várandósság alatti stressz milyen hatással van a gyermekre. 

A várandósság alatti súlyos stressz majdnem 10 százalékkal növeli a gyerek későbbi személyiségzavarának kockázatát - derült ki egy 30 évet felölelő, nagyszabású finn kutatásból.

A British Journal of Psychiatry című szaklap friss számában megjelent tanulmány szerzői több mint 3600 várandós nőt kérdeztek meg havonta arról, hogy éltek-e át stressz, ha igen, kisebb vagy nagyobb jelentőségűt - számolt be róla a BBC hírportálja. A résztvevők Helsinki környékén laktak, a gyerekeik 1975-1976-ban születtek.

A várandósság alatti stressznek hatása van a gyermek személyiségére Forrás: Thinkstock

Amikor a gyerekek 30 évesek lettek, megvizsgálták, hánynál diagnosztizáltak személyiségzavart. Negyven olyan esetet találtak, ahol kórházi kezelésre is szükség volt.

A tanulmány azt állapította meg, hogy a várandósság alatti súlyos stressznek hosszú távú hatása lehet a gyerekekre.

Akiknek az édesanyja súlyos stresszt élt át terhesen, azok 9,53-szor nagyobb eséllyel lettek személyiségzavarosak, mint akiket nem ért stressz magzatként. Akik enyhe stresszt éltek át, négyszer akkora kockázatnak voltak kitéve.
Az anyákat sújtó stressz forrása lehetett többek között a párkapcsolati, szociális vagy lelki problémáknak. A személyiségzavar azt jelenti, hogy a beteg személyisége megnehezíti a saját és környezete életét:

vannak, akik túlzottan szoronganak, érzelmileg labilisak vagy antiszociálisak,

a tünetek széles skálán helyezkednek el. A tudósok úgy tartják, minden huszadik ember szenved személyiségzavartól.
Ezeknek az embereknek nagyobb eséllyel alakul ki egyéb mentális zavaruk, többek között depresszió, alkohol- vagy drogproblémák. A neveltetés, agyi problémák és a genetikai örökség is szerepet játszhat a kialakulásában, mint minden mentális kór esetében is. Nem ismert, hogy növeli a várandósság alatti stressz a személyiségzavar kockázatát - lehet, hogy az agyban végbemenő változások, öröklés vagy a gyerekkorban ható más tényezők állnak a háttérben.

A kutatók igyekeztek kiszűrni az egyéb tényezőket - többek között a várandós nő pszichiátriai betegségeit és dohányzását -,

hogy kiderüljön, mekkora szerepet játszik maga a várandósság alatti stressz. Korábbi kutatások kimutatták a gyerek későbbi depressziója, szorongása és skizofréniája összefüggését a terhesség alatti stresszel - írja az MTI.

Potencianövelőt vett be egy budapesti férfi: mentőt kellett hozzá hívnihttp://www.life.hu/drlife/20190906-potencianovelot-vett-be-egy-budapesti-ferfi-mentot-kellett-hozza-hivni.htmlCsaknem az életébe került a potencianövelő egy budapesti férfinak. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - OrigoJobban van Boros Lajos: sikerült néhány kilót felszedniehttp://www.life.hu/drlife/20190906-jobban-van-boros-lajos-sikerult-nehany-kilot-felszednie.htmlMivel Boros Lajos nagyon lefogyott, orvosai a májusi prosztataműtétjét őszre halasztották. Egy ideig azonban a tápszereknek köszönhetően sem gyarapodott a rádiós súlya, de most úgy tűnik, kezdi összeszedni magát. Dr. LifeOrigoA vegán és a vegetáriánus étrend a stroke nagyobb kockázatával járhat együtthttp://www.life.hu/drlife/20190905-a-vegan-es-a-vegetarianus-etrend-stroke-nagyobb-kockazataval-jarhat-egyutt.htmlA stroke nagyobb kockázatával nézhetnek szembe a vegetáriánus és a vegán étrend követői egy nagy szabású új kutatás szerint.Dr. Life--Brad Pitt bevallotta: komoly alkoholgondjai voltakhttp://www.life.hu/drlife/20190905-brad-pitt-bevallotta-komoly-alkoholgondjai-voltak.htmlBrad Pitt arról beszélt, olyannyira megviselte házassága megromlása Jolie-val, hogy ivott és drogozott: még az Anonim Alkoholistákhoz is bejelentkezett. Dr. Life--Egyre több az elhízott gyerek: mintegy 9 milliót érinthttp://www.life.hu/drlife/20190905-37-millio-embereletet-lehetne-megmenteni-a-helyes-taplalkozas-biztositasaval.htmlA következő hat évben 3,7 millió emberéletet lehetne megmenteni a helyes táplálkozás biztosításával - derült ki az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből, amely szerint az egészségügyi szolgáltatások egyik alapköve kellene, hogy legyen az egyes életszakaszokban szükséges megfelelő táplálás biztosítása. Dr. LifeThinkstockVV Micit azonnal meg kellett műteni: a mellimplantátumaival volt bajhttp://www.life.hu/drlife/20190905-vv-micit-azonnal-meg-kellett-muteni-a-mellimplantatumaival-volt-baj.htmlA kórházi ágyból posztolt VV Mici, miután sürgősen meg kellett műteni: elárulta, mi volt a baj. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.