Felmentették a holland orvost, aki "halálba segített" egy súlyosan demens beteget

demens Hollandia orvos eutanázia beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felmentette minden vád alól a hágai bíróság szerdán azt a holland orvost, aki halálba segített egy súlyosan demens beteget.

A törvényszék megállapította, hogy a 74 éves nő még betegségének egy korábbi fázisában kérelmezte az eutanáziát, az orvos pedig körültekintően, a jogszabályoknak és a leadott végakaratnak megfelelően járt el, konzultált több kollégájával és a családtagokkal.

Az ügyészség azzal vádolta meg a mára visszavonult orvost, hogy nem járt el kellő gondossággal, s nem tett meg mindent azért, hogy tisztázza, a beteg továbbra is meg akar-e halni. A bíróság szerint azonban a kommunikáció nem is lett volna lehetséges a páciens állapota miatt. Sanne van der Harg, a vádhatóság szóvivője közölte, hogy alaposan tanulmányozni fogják a határozatot, csak utána döntenek az esetleges fellebbezésről. A halálba segített nő lánya kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy anyja meg akart halni. "Az orvos kiszabadította mentális börtönéből" - fogalmazott. Sajtóhírek szerint az ítélet irányadó lehet a későbbi esetekben, segíthet az eutanáziatörvény értelmezésében.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock


A világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát 2002-ben, végrehajtását azonban szigorú szabályokhoz kötik ott és a később hasonlóan eljáró Belgiumban is. Az önkéntes halált azoknak engedélyezhetik, akik állandó, szinte elviselhetetlen, kevéssé csillapítható fájdalommal járó, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és az eutanáziát még teljesen tiszta tudatállapotban, cselekvőképesen kérelmezik írásban, ismételten.

Az előrehaladott demenciában szenvedők körében rendkívül ritka az eutanázia, 2002 óta kevesebb mint húsz ilyen esetet regisztráltak Hollandiában.

3 ezer képeslapot küldtek a világ minden tájáról a ritka betegséggel küzdő fiúnakhttp://www.life.hu/drlife/20190910-3-ezer-kepeslapot-kuldtek-a-vilag-minden-tajarol-a-ritka-betegseggel-kuzdo-fiunak.htmlEl akarta dobni életét a 13 éves ritka betegséggel küzdő fiú, ám édesanyjának sikerült visszahozni az életkedvét. Dr. Life--Komoly balesetet szenvedett Gór Nagy Máriahttp://www.life.hu/drlife/20190910-komoly-balesetet-szenvedett-gor-nagy-maria-szineszno.htmlA színitanoda folyosóján érte baleset Gór Nagy Máriát: nem vette észre, hogy vizes a kő és elcsúszott. Dr. LifeOrigoMentőautóval egy párizsi kórházba szállították Michael Schumacherthttp://www.life.hu/drlife/20190910-mentoautoval-egy-parizsi-korhazba-szallitottak-michael-schumachert-forma2.htmlA La Parisien nevű francia lapra hivatkozva a focus.de azt írja, Michael Schumachert Párizsban kezelik a Georges Pompidou Klinikán. Őssejtinfúziót kap, hogy a szervezetében fellépő gyulladást csökkentsék - írja az autoszektor.hu. Dr. Life--Több bordáját is eltörte a Mobilmánia billentyűse, Gamsz Árpád http://www.life.hu/drlife/20190909-tobb-bordajat-is-eltorte-a-mobilmania-billentyuse-gamsz-arpad.htmlA Mobilmánia zenésze, Gamsz Árpád csúnyán megsérült, ami miatt ki is kellett hagynia a legutóbbi koncertet. Zeffer András alapító és Vikidál Gyula tartotta a frontot. Dr. LifeOrigoRákjáról vallott Wichmann Tamás http://www.life.hu/drlife/20190909-rakjarol-vallott-wichmann-tamas.htmlNyíltan beszélt a rákkal folytatott küzdelméről a kilencszeres világbajnok kenus Wichmann Tamás. Dr. Life--Újabb két halálos áldozatot szedett az Egyesült Államokban az elektromos cigarettahttp://www.life.hu/drlife/20190907-ujabb-ket-halalos-aldozatot-szedett-az-egyesult-allamokban-elektromos-cigaretta.htmlÚjabb két halálos áldozatot szedett az Egyesült Államokban az elektromos cigaretta - közölték pénteken Indianában és Minnesotában az egészségügyi hatóságok. Ezzel négyre nőtt az e-cigaretta szívása miatt történt halálos esetek száma. Az indianai áldozat kilétét nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit közöltek, hogy 18 éven felüli férfiról van szó. Minnesotában pedig egy 65 éves férfi halt meg, aki régóta küzdött tüdőproblémákkal, éppen az e-cigaretta rendszeres szívása miatt.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.