Savlekötőket vontak ki a forgalomból: akár rákkeltőek is lehetnek

Forrás: Shutterstock -
gyógyszer gyógyítás savlekötő rákkeltő anyagok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Savlekötőket vont ki a forgalomból a gyógyszerhatóság.

Ranitidin hatóanyagot tartalmazó gyomorsavcsökkentőket vont ki a forgalomból, illetve függesztette fel a forgalmazásukat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – számolt be a hírről az MTI.

Mint írják, a svájci gyógyszerhatóságtól érkezett riasztás, mely szerint - a rákkeltőnek tartott - nitrózamint mértek az egyik indiai gyártó által gyártott ranitidin hatóanyagban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg is vizsgálja a szennyeződés mértékét és esetleges kockázatát, valamint elővigyázatosságból az indiai Saraca Laboratories Limited által gyártott ranitidin hatóanyagú gyógyszerek forgalomból történő kivonását javasolta minden tagállamban.

Így tett az OGYÉI is, a betegek biztonságáért a Ranitic 150 mg filmtablettát, a Ranitic 300 mg filmtablettát, a Ranitidin 1A Pharma 150 mg filmtablettát és a Ranitidin 1A Pharma 300 mg filmtablettát kivonja a forgalomból. A készítmények vénykötelesek.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Közölték azt is: további vizsgálatok folynak, hogy ellenőrizzék más hatóanyaggyártó által előállított ranitidin tisztaságát. Ezen gyógyszerek vizsgálatának végéig az OGYÉI további készítmények forgalmazását függeszti fel.

Ezek közé tartozik a Zantac 150 mg filmtabletta, Zantac 300 mg filmtabletta, a Zantac 25 mg/ml oldatos injekció, az Ulceran 150 mg filmtabletta, Ulceran 300 mg filmtabletta, az Umaren 150 mg filmtabletta és az Umaren 300 mg filmtabletta.

A ranitidin úgynevezett hisztamin H2 receptorblokkoló, amelyet a gyomorsav túlzott termelődése esetén alkalmaznak, a reflux betegség, a nyombél- illetve gyomorfekély megelőzésére, illetve gyógyítására.

Mint írták, a betegek gyógyszeres terápiájának zökkenőmentes átállításához a gyógyszerhatóság felkérésére a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium ajánlást fogalmaz meg a betegek terápiájának módosítására, megnevezte a helyettesíthető hatóanyagokat.

Az OGYÉI intézkedései miatt a ranitidin tartalmú készítmények átmenetileg nem érhetők el kereskedelmi forgalomban. A ranitidin tartalmú gyógyszerek helyett több, más hatóanyagot tartalmazó gyógyszer alkalmazható hatásosan a panaszok kezelésére, ezért azt javasolják, hogy a betegek a kezelésükkel kapcsolatos kérdéseikkel keressék fel kezelőorvosukat vagy gyógyszerészüket.

Ezek az okok vezethetnek szembetegségekhez és így tanulási nehézségekhezhttp://www.life.hu/drlife/20190916-ezek-az-okok-vezethetnek-szembetegsegekhez-es-igy-tanulasi-nehezsegekhez.htmlA tanév beköszöntével a gyerekek sok időt töltenek a könyvek fölött. Az esetleges tanulási nehézségekért azonban gyakran nem a lustaság vagy a gyenge képességek, hanem különféle szembetegségek, fénytörési hibák okolhatók. Dr. Gáti Éva, a Trend Optika szemész szakorvosa a gyerekkori szemvizsgálatok és szemészeti problémák világába kalauzol el minket. Dr. LifeOrigoLegyőzte a rákot Szűcs Adriána: most megmutatta, hogyan nézett ki a kezelések alatthttp://www.life.hu/drlife/20190917-legyozte-a-rakot-szucs-adriana-most-megmutatta-hogyan-nezett-ki-a-kezelesek-alatt.htmlA korábban mellrákkal küzdő Szűcs Adriána megmutatta, hogyan nézett ki kopaszon, a kemoterápiás kezelések alatt. Dr. LifeOrigoVizsgálatot indítottak egy németországi kórházban: több gyerek deformált végtaggal születetthttp://www.life.hu/drlife/20190917-vizsgalatot-inditottak-egy-nemetorszagi-korhazban-tobb-gyerek-deformalt-vegtaggal-szuletett.htmlNémetországban vizsgálatot indítottak egy intézményben, miután több végtaghiányos gyermek is született. Dr. LifeOrigoOrszágos véradási akciót tartanak péntekighttp://www.life.hu/drlife/20190916-orszagos-veradasi-akciot-tartanak-pentekig.htmlHétfőtől péntekig országos véradási akciót tart az egyik munkaerő-toborzással is foglalkozó cégcsoporttal közösen az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő délutáni Híradójában.Dr. Life--Ezzel a betegséggel küzd Csonka Andráshttp://www.life.hu/drlife/20190915-ezzel-a-betegseggel-kuzd-csonka-andras.htmlCsonka András nagyon szeret enni, de egy-két fogásról le kellett mondania betegsége miatt. Dr. Life--3 ezer képeslapot küldtek a világ minden tájáról a ritka betegséggel küzdő fiúnakhttp://www.life.hu/drlife/20190910-3-ezer-kepeslapot-kuldtek-a-vilag-minden-tajarol-a-ritka-betegseggel-kuzdo-fiunak.htmlEl akarta dobni életét a 13 éves ritka betegséggel küzdő fiú, ám édesanyjának sikerült visszahozni az életkedvét. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.