A fejfájást kiváltó fizikai okok visszaszorítása

Forrás: Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az éhség, a rossz testtartás, a szem megerőltetése és az alváshiány mind fejfájást kiváltó okok lehetnek.

A testtartás javítása

Ne görnyedjen. Ezzel kimozdítja a testet ideális állapotából, és a fej valamint a nyak izmai megrövidülnek. Igazítsa ki testtartását, üljön egyenesen és helyezze lábfejeit a földre. Húzza hátra vállait, és tartsa fejét egyenesen. A fej körülbelül a test súlyának 10%-át teszi ki, így ha előre- vagy leengedi, túlerőlteti és merevvé teszi a nyak és felső hátszakasz tartóizmait.

Ne üljön túl sokáig egy pozícióban. Nyújtsa karjait a feje fölé, és miközben mindkét kezét a magasban tartja, karjai váltogatásával nyújtózkodjon a mennyezet felé, mintha csak egy létrán mászna fölfelé. Forgassa meg vállait körkörös mozdulatokkal – előre, majd hátra. Majd fejét egyenesen tartva és vállait hátra engedve, hajtsa fejét (ne fordítsa) lassan jobbra, amilyen mélyre csak tudja, majd ismételje meg a mozdulatsort a bal oldalra is. Végül, mozgassa fejét körkörös irányban – először az óramutató járásával megegyezően ötször, majd pedig az óramutató járásával ellentétesen ötször.

Ne aludjon görbe pozícióban. Így merevvé válhatnak és megrövidülhetnek a fej és a nyak izmai. Próbálja ki a következő alvópózok valamelyikét:

  • Az első: feküdjön hanyatt egy olyan párnával feje alatt, amely segíti a nyaki görbületet megtámasztani; figyeljen oda, hogy a feje ne legyen magasabban, mint a nyaka.
  • A második alvópóz a magzatpóz: feküdjön az oldalára felhúzott térdekkel, egy kicsi párnával a térdei között, hogy a csípőjét egyenesen tartsa. Figyeljen oda, hogy a nyaka és a feje párnával, ne pedig a vállával legyen alátámasztva. Ennek célja, hogy a feje, a nyaka és a gerince egy vonalban helyezkedjenek el.

A szem megerőltetésének elkerülése

Mindig megfelelő fényviszonyok mellett olvasson. Ha számítógép előtt dolgozik, a mennyezeti világítás tükröződése hozzájárulhat a szemfáradtsághoz. Fordítsa úgy a monitort, hogy a mennyezeti világítás ne tükröződjön vissza róla, vagy használjon tükröződésmentes képernyőt. Tartson rövid szüneteket, hogy megpihentesse szemét, és így elkerülje a szem megerőltetését.

Ha pedig mégis fáj a fejünk, annak kezelése annak fajtájától, intenzitásától és hosszától függ. Az enyhe-középsúlyos fájdalmak enyhítésére elsősorban vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek közül a nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) egyúttal gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással is rendelkeznek (pl. az ibuprofén vagy az acetilszalicilsav), illetve vannak még egyéb láz- és fájdalomcsillapítók is, mint a paracetamol. Ezek a szerek enyhülést hozhatnak, mindegy, hogy migrénről, fejfájásról, fogfájásról, derék- vagy ízületi fájdalomról, vagy akár megfázás okozta végtag- és torokfájdalomról van szó. Ilyen gyógyszer a vény nélkül kapható Advil® Ultra Forte (400 mg Ibuprofen), melynek modern lágy kapszulája folyékony formában tartalmazza a hatóanyagot, ami gyors felszívódást, ezáltal gyors fájdalomcsillapító hatást eredményez. Az fájdalomcsillapító hatás akár 10 perc múlva érezhető.

A fájdalomcsillapító készítményeket nem ajánlott hosszabb ideig vagy nagyobb adagokban szedni orvosi konzultáció nélkül. Nagyon erős vagy hirtelen jelentkező, több napig fennálló, ismeretlen eredetű fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni. A kockázatok és mellékhatások tekintetében pedig érdemes elolvasni a betegtájékoztatót.

Forrás: Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.