Nátha vagy influenza? – nagyon nem mindegy

Forrás: Shutterstock -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Köhögés, orrfolyás, rossz közérzet, hőemelkedés vagy láz? Ősszel és télen gyakran tapasztaljuk magunkon ezeket a kellemetlen tüneteket. Ilyenkor sokszor nehéz eldönteni, hogy egyszerű megfázásról vagy influenzáról van-e szó, pedig amíg a nátha enyhe lefolyású, az influenza hosszú időre ledönthet a lábunkról. A kezelés mindkét esetben leginkább a tünetetek enyhítésére szolgál, de fontos tudnunk, hogy mivel is állunk szemben, hiszen az influenza jóval súlyosabb betegség, amelynek akár veszélyes szövődményei lehetnek.
Forrás: Shutterstock

Sok közös van a náthában és az influenzában, hiszen mindkét betegséget vírusok okozzák, és a tüneteik között is számos hasonlóság van. Könnyű tehát összekeverni a két betegséget, pedig nagyon nem mindegy, hogy az általában enyhe lefolyású náthát, vagy akár súlyos szövődményeket is okozó influenzát kaptuk-e el. Az influenza esetében tehát nagyon veszélyes lehet, ha félvállról vesszük a betegséget, és megpróbáljuk lábon kihordani, mint egy egyszerű náthát.

Ezért, ha bizonytalanok vagyunk a tüneteinkben, akkor mindenképpen érdemes megbízható helyre fordulni. Egy jó megoldás erre például az E.ON ügyfelek számára elérhető ÉletEnergia szolgáltatása, akkor nem kell a kellemetlen tünetekkel a háziorvoshoz rohangálnunk, hanem a nap 24 órájában bármikor kaphatunk telefonos orvosi segítséget.

Nátha, megfázás, meghűlés

A félrevezető módon meghűlésnek és megfázásnak is nevezett náthát több száz különböző vírus okozhatja, azaz nem közvetlenül a hideg miatt leszünk betegek, viszont a hűvös és nyirkos időjárás, illetve az ilyenkor jellemző vitaminhiányos állapot csökkenti szervezetünk ellenállóképességét.

A náthát évente akár többször is megkaphatjuk, ami fokozottan igaz a kisgyerekekre. Meglehetősen ragályos, de enyhe és gyors lefolyású betegségről van szó. Lappangási ideje néhány nap, de akár csak néhány óra is lehet. Általában torokfájással kezdődik, amely 1-2 napig tart. Ezt követően, vagy ezzel párhuzamosan kezdődik az orrfolyás, orrdugulás, majd esetleg a köhögés, amely hosszabb ideig, gyerekeknél 2-3 hétig is eltarthat.

A nátha nem gyógyítható, tüneteinek enyhítésére az egyébként jól alkalmazható házi gyógymódok mellett az orrcseppek, spray-k, láz-, gyulladás- és fájdalomcsillapítók jöhetnek szóba, illetve az immunrendszer erősítése vitaminokkal. De a legjobb, amit tehetünk, hogy néhány napig pihenünk otthon, és igyekszünk minél hamarabb kiheverni a betegséget, hogy elkerüljük a szövődményeket és a felülfertőződést.

Forrás: Shutterstock

Így ismerjük fel az influenzát

Az influenza szintén vírusos betegség, de mindig az influenzavírus valamelyik fajtája okozza. Tünetei sokban megegyeznek a nátha tüneteivel, de ezek hirtelen jelentkeznek és jóval erősebbek. Nagyon fontos különbség a testhőmérséklet változása: hiszen míg a nátha maximum 1-2 napig tartó hőemelkedéssel jár, addig influenza esetén több napig is eltarthat a magas láz.

Az erős fejfájás és az izomfájdalmak is jellegzetes tünetnek számítanak, viszont az orrfolyás, orrdugulás nem feltétlenül jelentkezik és a tüsszögés sem jellemző. A torokfájás szintén nagyon erős lehet. Az influenza lefolyása 1-2 hétig is eltart, szövődményei főleg kisgyerekeknél, időseknél és krónikus betegségben szenvedőkben veszélyesek. Gyakori a tüdőgyulladás, bronchitis, gyermekeknél pedig a középfülgyulladás.

Mikor van szükség orvosra?

Mivel igazán az influenzára sincs gyógyszer, itt is a tünetek enyhítéséből áll a kezelés. Sok felnőtt háziorvosi rendelőben ki is van írva, hogy ne járkáljunk fölöslegesen nátha- és influenzaszerű tünetekkel a rendelőbe, csak ha elhúzódik a betegségünk és a vény nélkül kapható szerektől nem leszünk jobban, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy bakteriális felülfertőződés történt, amely már antibiotikumos kezelést igényel.

Az ÉletEnergia 24 órás telefonos tanácsadása ilyen esetben is segíthet. Tüneteink elsorolása után könnyen kiderül, hogy milyen jellegű betegségről van szó, és abban is segítséget kapunk, hogy milyen kezelés jöhet szóba, szükséges-e orvoshoz mennünk. Ráadásul ha így alakul, a szolgáltatás keretében néhány napon belül bármilyen szakorvosi rendelésre szerveznek nekünk időpontot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.