Hogyan juthatunk gyorsan szakorvosi ellátáshoz?

Forrás: Shutterstock -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon a társadalombiztosítás által finanszírozott, azaz ingyenes szakrendelések (járóbeteg-szakellátások) néhány, meghatározott kivételtől eltekintve beutalókötelesek. Ez azt jelenti, hogy a bajunkkal előbb a háziorvoshoz kell elmennünk, aki továbbküld az adott szakrendelésre, ahol majd érdemben tudnak foglalkozni a betegségünkkel. Ez azonban hosszadalmas procedúra, ráadásul a szakrendelésre sokszor hetekkel, hónapokkal későbbre tudnak időpontot adni. Összeszedtük, hogy mit tehetünk a várakozási idő lerövidítésére. 
Forrás: Shutterstock

Beutaló után előjegyzés

A háziorvosok és a gyerekorvosok mellett szakorvosok is adhatnak beutalót egy másik szakrendelésre. Például a pulmonológiáról beutalhatnak egy kardiológushoz, ha úgy látják, hogy mégsem a tüdőnkkel, hanem a szívünkkel van a gond. A lényeg azonban az, hogy nem sétálhatunk be csak úgy egy szakrendelésre, kivétel ez alól például a nőgyógyászat vagy a szemészet, ahová nem kell beutaló.

Ha már megvan a beutaló, a legtöbb szakrendelőben általában előjegyzés alapján fogadják a betegeket, azaz nem mehetünk bármikor, amikor éppen ráérünk. (Ha olyan a beteg állapota, akkor kaphat sürgősségi beutalót, ilyenkor elvileg 24 órán belül látnia kell a szakorvosnak.) Sokszor pedig már az időpont leegyeztetése sem egyszerű. Ha szerencsénk van, akkor tudunk online foglalni, de nem mindenhol működik ez az opció, ezért marad a telefonálgatás. Bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy már az időpontkéréshez is személyesen kell megjelennünk.

Néhány szakrendelésnél olyan hosszú várólisták, illetve hivatalos nevükön betegfogadási listák vannak, hogy csak hónapokkal későbbre tudunk időpontot szerezni. Ilyenkor jöhetnek különösen jól az olyan szolgáltatások, mint például az E.ON ügyfelei által igénybe vehető ÉletEnergia szolgáltatás, amellyel garantálni tudják, hogy öt napon belül kapunk időpontot bármilyen szakorvoshoz.

Forrás: Shutterstock

Mikor jó a magánrendelés?

A hosszú várólisták miatt egyre többen választják az ingyenes orvosi ellátás helyett a magánrendeléseket, ahová gyorsabban, kényelmesebben lehet időpontot foglalni, és beutaló sem szükséges. Azonban sokszor még a magánrendeléseknél is előfordul, hogy csak hetekkel későbbre tudunk időpontot kapni, mert olyan sokan szeretnének bejutni az adott orvoshoz.

Ha nem ragaszkodunk egy konkrét szakrendelőhöz vagy orvoshoz, akkor próbálkozhatunk online időpontfoglaló-szolgáltatásokkal. Ilyenkor az adott weboldalra regisztrált magánrendelések és orvosok közül válogathatunk települések szerint. Ebben az esetben viszont továbbra is nekünk kell foglalkoznunk azzal, hogy megtaláljuk a megfelelő időpontot és orvost.

Egy másik lehetőség, amikor megbízunk egy szolgáltatót, hogy intézze el helyettünk az időpontfoglalást. Ilyenkor az sem jelent problémát, ha nem tudjuk biztosan, milyen szakorvosra is lenne szükségünk, hiszen a tüneteink alapján ebben is segítenek. Így működik az E.ON ÉletEnergia is, amely a nap 24 órájában elérhető telefonos orvosi tanácsadás mellett bármilyen szakrendelésre segít időpontot foglalni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.