Vesedialízis otthon? Néha horror, de így lehet!

Forrás: Thinkstock -
betegség vese vesebetegség egészség veseelégtelenség dialízis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazánkban évente közel ezer ember válik veseelégtelenné, ám a művesekezelések segítségével a betegek élete megmenthető, meghosszabbítható.

A dialízis ma már nem számít "különleges" eljárásnak, beépült az egészségügy gyakorlatába, sőt úgy tűnik, egyre nagyobb hangsúlyt kap az otthon is elvégezhető művesekezelés. Egyrészt, mert a beteg számára kényelmesebb, ha a saját otthonában, esetleg hosszú utazások, várakozás nélkül kerülhet sor a dialízisre, másrészt az egészségügy számára is kisebb költségeket eredményez a lehetőség. Egyelőre azonban nem terjedt el széles körben a megoldás, pedig a betegek részéről indokolt az igény.

Forrás: Thinkstock

Egy néhány éve az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a vesepótló kezelésre szoruló betegeknek az életvitelükhöz jobban alkalmazkodó otthoni dialízist kellene felajánlani a sokszor bonyodalmakkal és pluszköltségekkel járó kórházi kezelés helyett. Rajnish Mehrotra és munkatársai 620 020 hemodialízisen és 64 406 peritoneális dialízisen lévő beteg 1996 és 2004 között gyűjtött adatait tekintették át. A veseelégtelenségben szenvedő páciensek egészségét öt éven át követték fiyelemmel. Az utolsó periódusban, 2002 és 2004 között kezelt páciensek túlélésében nem találtak különbséget aszerint, hogy melyik típusú dialízist kapták.

Egy kínai férfi, Hu Songwen például már 13 éve egy saját maga által összebarkácsolt, „házi” dialízis géppel végzi el a szükséges szűrést, és tartja életben magát. A vesebeteg férfi nem tudta megfizetni a magas dialízisköltségeket, elege volt a túlzsúfolt kórházakból, ráadásul a legközelebbi kórház is túl messze volt neki, ezért döntött a házi megoldás mellett. A valamikor meteorológusnak tanuló férfinál 1993-ban diagnosztizáltak veseelégtelenséget, és hatnaponta kellett volna utaznia a kezelés miatt. Ennek hatására készítette el saját dializáló készülékét, melynek elve megegyezik a kórházban használt modern eszközökével. Bár a házi gyártású szerkezet látványa sokkoló, lassan másfél évtizede tartja életben az ezermestert.


Mi a vese szerepe?

A test belső kémiai összetétele, annak egészséges egyensúlyának fenntartása javarészt a vesék működésén múlik. Valójában az életben maradás feltétele a veseműködés:

- szűri a káros anyagcseretermékeket a szervezetből
- szabályozza a csontképzést és a vörösvérsejtek termelését
- szabályozza a vérnyomást
- fenntartja a szervezet folyadék- és elektrolit-egyensúlyát

A vese hasonló módon szűri és távolítja el a salakanyagokat a szervezetből, mint egy szita, vagy ahogy az olajszűrők működnek az autókban. A vér a veseartérián át áramlik a vesébe, a vese megszűri azt, majd a salakanyagokat a vizeletbe választja ki, így szabadul meg a káros anyagoktól.
A vese kis működési egységekből (nefronokból) áll, és körülbelül egymillió nefron található egy-egy vesében. A nefron egy pici érgomolyagból és a hozzá kapcsolódó elvezető csőrendszerből áll: maga a szűrés az érgomolyagon belül zajlik le és a szűrlet csővezetéken át jut át a húgyvezetékbe. A szervezet teljes vérmennyisége körülbelül két perc alatt áramlik keresztül a vesén, így folyamatosan, állandóan tisztul.

A művesekezelés, a dialízis lényege is ez: a szervezet salakanyagoktól való megtisztítása.

A dialízisnek három formája van

1. Hemodialízis

Művese-készülékkel történik. Elve, hogy a beteg vérkeringését a művesekészülékhez csatlakoztatják, így tisztítják meg a vért a salak- és méreganyagoktól. Krónikus dialíziskezelés esetén érsebészeti beavatkozásra kerülhet sor, egy úgynevezett arteriovenosus shunt alakítanak ki, ezzel tudják biztosítani a szükséges mennyiségű vér áramlását. A szűrést ultrafiltrációs membrán segítségével végzik, de többféle membrán is létezik, mindig a membrán pórusnagysága határozza meg a szűrés mértékét. Hemodialízisre hetente három alkalommal kerül sor. Egy egy alkalom 4-5 órát vesz igénybe.

Forrás: Thinkstock

Peritoneális dialízis

Ebben az esetben a membrán szerepét a beteg hashártyája tölti be. Alkalmanként egy magasra emelt tartályból a hasüregbe két liter dializáló folyadékot juttatnak be egy, a hasfal külső feléhez rögzített speciális katéter segítségével. Egy óra alatt a vérből a káros anyagok a dilizáló folyadékba jutnak, majd a tartályt mélyebbre helyezik, mint a beteg, így a gravitáció hatására a méreganyagokat „hordó” folyadék visszaáramlik a tartályba. Ez a folyamat új tartállyal újra ismétlődik. Peritoneális dialízis akár otthoni betegápolás során is megtörténhet.

Hemofiltráció

Alkalmazási területe szűk, akkor kerül rá sor, ha nagyon rövid idő alatt kell oldott, szűrhető méreganyagokat eltávolítani a vérből. Ennél a típusnál nem merül fel a házi megoldás lehetősége.

Génmutációk növelik a vesebetegségek kockázatát a cukorbetegeknélhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/diabetesz/20100826-genmutaciok-novelik-a-vesebetegsegek-kockazatat-a-cukorbetegeknel.htmlCukorbetegeknél egy bizonyos gén mutációi valószínűbbé teszik a krónikus vesebetegségek kialakulását, mutatta ki egy hosszú távú hongkongi kutatás.DiabéteszVeszélyes lehet a B-vitamin kezelés a vesebeteg cukorbetegeknélhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/diabetesz/20100428-veszelyes-lehet-a-cukorbetegseg-elleni-bvitamin-kezeles-vesebetegseg-eseten.htmlSok cukorbeteg szed kombinált B-vitamin-készítményeket a szív- és érrendszeri szövődmények megelőzésére. Egy friss tanulmány szerint azonban e vitaminok épp ellenkező hatást válthatnak ki azoknál a diabéteszeseknél, akik már vesekárosodást szenvedtek.DiabéteszMegfelelő odafigyeléssel időben felismerhetőek a vesebetegségekhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/life-archivum/20080313-megfelelo-odafigyelessel-idoben-felismerhetoek-a-vesebetegsegek.htmlA krónikus vesebetegség és veseelégtelenség előfordulása folyamatosan növekszik az egész világon, a megbetegedési és halálozási gyakoriságok alapján pedig már népbetegségnek számít. A cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség okozta vesekárosodás hazánkban nagyjából 500 000 felnőttet érint, 2015-re pedig világszerte 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége a mostani becslések szerint - hangzott el a Vese Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.Archivum

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.