alternatív gyógyászat gyógynövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A friss fűszernövények nem csak ünnepivé tehetik ételeinket, számos kisebb betegséget is gyógyítanak.

Fűszernövényekből élő elsősegélydobozt nevelhetünk, még balkonládában vagy cserépben is. Vigyázzunk azonban, ha nem megfelelően használjuk őket, egyes növények mérgezőek lehetnek.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com


Rozmaring másnaposság és rosszkedv ellen


A rozmaringból (Rosmarinus officinalis ) készült főzet felébreszti a szürke agysejteket, megnyugtatja a gyomrot, és jókedvre hangol - vagyis tökéletes szezonális depresszió illetve másnaposság esetén.


Hogyan neveljük?
A rozmaring jól érzi magát cserépben, de a kertben is egy megfelelő vízelvezetésű, napos ágyásban.


Hogyan használjuk?
Vágjunk le egy 3-4 centiméteres ágacskát, helyezzük csészébe, és öntsünk rá forró, de nem forrásban lévő vizet. Hagyjuk állni 5 percig, utána fogyasszuk. Hét napon át minden nap igyunk egy csészével, majd tartsunk néhány nap szünetet.


Aloe égésekre és csípésekre


Az ügyetlen szakácsok jó, ha tartanak a konyha ablakpárkányán egy cserépnyi aloét (Aloe vera ) az égések és vágások kezelésére. Ugyanilyen jó szolgálatot tehet a Dél-Afrikából származó Bulbine frutescens, amely szintén a pozsgások közé tartozik, és több levelet hoz, mint az aloé.


Hogyan neveljük?
Virágfölddel töltött cserépbe vagy ládába ültessük, és adjunk a földhöz ugyanannyi kőport vagy perlitet.


Hogyan használjuk?
Égések kezeléséhez egyszerűen törjünk le egy levelet, és dörzsöljük bele a zselészerű anyagot a bőrbe. Szükség esetén ismételjük meg. A kezelés után a seb hólyagosodás nélkül gyógyul. A gél a rovarcsípések és allergia okozta viszketést is enyhíti.

Citromfű fejfájás és herpesz ellen


A mindennapi citromfű (Melissa officinalis) teával elűzhetjük a fejfájást, csökkenthetjük a feszültséget és a fáradtságot, továbbá élénkíthetjük a memóriát.


Hogyan neveljük?
Rokonához, a mentához hasonlóan a citromfüvet is ládába ültessük, nehogy túlságosan elszaporodjon a kertben. Tavasztól őszig fog levelet hozni, feltéve, hogy minden ősszel átültetjük nagyobb cserépbe, vagy félbevágva ültetjük vissza az eredetibe.


Hogyan használjuk?
Két teáskanál friss vagy egy teáskanál szárított levelet tegyünk egy csészébe, és öntsünk rá forró vizet. Lefedve hagyjuk állni öt percig, majd fogyasszuk el. Herpesz esetén áztassunk a kihűlt főzetbe vattapamacsot, és kenjük be vele a hólyagot. Ily módon elősegíthetjük a herpesz gyógyulását, és megelőzhetjük kiújulását is.

Körömvirág leégés és bőrkiütések ellen


A körömvirág (Calendula officinalis) virágjából készült krém egyszerűen elkészíthető és hűtőben akár nyolc hétig is eltartható. Használjuk gyulladt bőrre, kisebb sebekre, kiütésekre és napégésre.


Hogyan neveljük?
Kis cserepekbe tegyünk virágföldet, ebbe vessük el a magokat. Amikor kikeltek, helyezzük a cserepet meleg, napfényes helyre (de ne déli fekvésű ablakba, mert a nap kiégeti a leveleket). Ha már nincs fagyveszély, kiültethetjük a növényeket a kertbe vagy kihelyezhetjük a cserepet a szabadba.


Hogyan használjuk?
A körömvirágkrém hozzávalói: 150 gramm emulzifikáló kenőcs (gyógyszertárban kapható), 70 gramm glicerin (gyógyszertárból), 80 ml víz, 75 gramm körömvirág, a zöld részek nélkül. Olvasszuk meg a kenőcsöt gőz fölött egy kerámiatálban, adjuk hozzá a virágokat, keverjük össze és kis lángon főzzük három órán át. Közben ellenőrizzük, nem forrt-e el a víz. Szűrjük le a keveréket egy konyharuhán keresztül, majd kevergessük kihűlésig, hogy ne váljon szét. Amikor kihűlt, töltsük sötét üvegekbe.


Kakukkfű köhögésre és torokfájásra


A kakukkfüvet (Thymus vulgaris) sokféleképpen használják a gyógyászatban és a gasztronómiában. Fertőtlenítő, antibakteriális és gombaölő tulajdonságait friss kutatások is bizonyították. A kisvirágú kakukkfű (Thymus pulegioides) nagyon jól mutat a kerti ösvényre borulva vagy egy megemelt virágágyás lejtőjén.


Hogyan neveljük?
Virágfölddel teli ládába vagy a kert napos helyére ültessük. Nagyon fontos a megfelelő vízelvezetés.


Hogyan használjuk?
Teához vegyünk két teáskanál friss vagy egy teáskanál szárított kakukkfüvet, öt percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le. A köhögést enyhítő teát édesítjük mézzel. Lehűtve torokgyulladás esetén gargalizálhatunk vele, míg fogínygyulladáskor szájöblítésre használhatjuk.


Fekete nadálytő hegekre és rándulásokra

A vadvirágként növő fekete nadálytőt (Symphytum officinale) a népi gyógyászatban már évezredek óta használják. A bőrre kenve segíti a hegek gyógyulását, továbbá enyhíti a visszér fájdalmakat, az izomhúzódás, a rándulások és a zúzódások tüneteit.


Hogyan neveljük?
Mivel a fekete nadálytő igen agresszíven nő, nagy ládába ültessük, agyagos földbe

Hogyan használjuk?
Fekete nadálytő-olaj készítéséhez 500 gramm friss levelet adjunk hozzá 750 ml olíva- vagy napraforgóolajhoz egy üvegtálba, és lefedve gőz fölött két-három óráig főzzük kis lángon. Hagyjuk kihűlni, majd konyharuhán keresztül szűrjük le. Tároljuk sötét üvegben, hűvös helyen, közvetlen napfénytől védve. Egy évig használhatjuk.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.