káposztafélék lencse bogyós gyümölcsök zöld tea megelőzés csokoládé gyömbér bor daganatok bab élelmiszerek rák kurkuma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden évben számos újságcikk és könyv jelenik meg arról, hogy étrendünk megváltoztatásával megelőzhetjük a rettegett rákbetegséget. Ez azonban nem ilyen egyszerű, a daganatokat nem lehet élelmiszerekkel meggyógyítani.

Bár állítólag vannak olyan élelmiszerek, amelyek csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát, ezek a feltételezések általában laboratóriumi körülmények között vagy kérdéses vizsgálatok során születnek, így semmire nincs garancia. Egyes ráktípusok megelőzhetők, ha nem dohányzunk, keveset tartózkodunk a napon és kerüljük a veszélyes vegyszereket és füstöket. Az alábbiakban áttekintjük, mi az igazság a rákmegelőző hatásúnak tartott élelmiszerek körül.


Bogyós gyümölcsök


A legtöbbjükben ellagic sav és más antioxidáns hatású polifenolok találhatók, amelyek gátolják a daganatok növekedését. Fogyasszunk többféle bogyós gyümölcsöt natúr, zsírszegény joghurttal.


Csokoládé


Számos tanulmány bizonyította, hogy a csokoládé igenis egészséges - legalábbis a legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé. Minél keserűbb ízű, annál jobb, mert annál több antioxidánst tartalmaz. A teában is megtalálható katekinek védenek a szívbetegségek, a daganatok és a stroke ellen.


Gyömbér és kurkuma


Előbbi erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és képes lassítani a daganatok növekedését, míg utóbbi fő hatóanyaga, a kurkumin laboratóriumi körülmények között elpusztítja a rákos sejteket. Bár mindkettő kapható étrendkiegészítő formájában is, az orvosságos szekrény helyett inkább a fűszerpolcon a helyük.


Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto


Bab és lencse


Mindkettőben számos olyan vegyület található, amelyekről bizonyították, hogy lassítja vagy megelőzi a DNS károsodását és így a daganatokat is. Rosttartalmuk segít megelőzni a vastagbélrákot.


Zöld tea


Epigallokatekin-gallát tartalma gátolja a daganatos sejtek növekedését, azonban az üzletekben zöld teakánt árusított üdítők nem rendelkeznek ezzel a hatással. Válasszuk inkább az ázsiai boltokban kapható, Japánból érkezett valódi zöld teát. Mind a fekete, mind a koffeinmentes teák elvesztik katekintartalmuk egy részét a fermentációs eljárás során.


Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto


D-vitamin


Bár a D-vitamin nem élelmiszer, de gátolja a daganatok növekedését. Egyes vizsgálatok szerint csökkenti a mell- és vastagbélrák kockázatát, továbbá javítja a tüdőrákosok túlélését. Pontos hatásmechanizmusát még nem ismerik, abban azonban biztosak lehetünk, hogy sok ember nem jut elegendő D-vitaminhoz étrendje és a napsugárzás útján. A legjobb D-vitaminforrások a halak, például a harcsa, a lazac, a szardínia vagy a makréla.


Folsav


A B9-vitaminnak is nevezett folsav összetett kapcsolatban áll a daganatokkal. A folsavban gazdag étrend nem feltétlenül előzi meg a rákot, de nem árthat. Alacsony folsavbevitel mellett a DNS hibáit javító mechanizmusok zavart szenvednek, az így kialakuló mutációk pedig rákhoz vezethetnek. Folsavban gazdagok a leveles zöldségek, a hüvelyesek és a borsó.


Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto


Káposztafélék


A család tagjai különböző mértékben tartalmaznak olyan rákmegelőző hatású vegyületeket, mint például a diindolilmetán, a szulforafán vagy a szelén. A vegyületek rágás és az emésztés hatására szabadulnak fel, emiatt ne főzzük túl ezeket a zöldségeket.


Zöld leveles zöldségek


Ide tartozik például a spenót és a mángold, amelyek többek között olyan hatékony antioxidánsokat tartalmaznak, mint a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin, emellett folsavban is gazdagok.


Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto


Bor


Különösen a vörösbor hasznos a daganatok és a szívbetegség ellen, a benne található resveratrol miatt. Mindez azonban csak a mértékletes fogyasztásra igaz, nagy mennyiségben az alkohol máj-, gyomor- és mellrákot okoz. Egyre több vizsgálat igazolja, hogy napi egy pohár bor fogyasztása jót tesz mind a daganatok megelőzése, mind a szív-érrendszer egészsége szempontjából.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.