Nem tudjuk kiizzadni a szaunában! Öt mítosz a zsírról

zsír mítosz tévhit táplákozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg tévképzet kering a köztudatban a zsírral kapcsolatban. Ilyen feltevés például, hogy a szaunában kiizzadhatjuk magunkból, vagy például aki fogyni akar, annak szükséges róla teljesen lemondania. S hogy mi a mítosz és mi a valóság? Most eloszlatunk öt tévhitet.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com


Tévhit: Mindenképp kerüljük a zsírt


"Rossz hatással van szervezetünkre a zsír. Megbetegít minket, ráadásul el is hízunk tőle, legjobb volna teljesen lemondanunk róla." Ne higgyünk ezeknek a szlogeneknek. A szénhidrátok és a fehérjék mellett a zsír is alap tápanyagforrások egyike. Energiaraktározóként működik, védelmet biztosítva a hideg ellen, vagy ütközésfelfogóként a lábak szövete alá épülve. Emellett a szabad zsírsavak létfontosságú alkotóelemeket szállítanak a testnek.


Az igaz, hogy aki túl sok zsírt vesz magához, könnyebben lesz túlsúlyos. Ellentétben a többi alaptápanyaggal, a zsír tárolja a legtöbb energiát. Egy gramm zsír körülbelül 9,4 kalóriát tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy az egy napra javasolt zsírbevitel adagja nem lehet több a 60-90 gramm zsírnál.


Tévhit: Aki lassabban fut, több zsírt éget el


Közismert feltevés, hogy a zsír a lassú edzés hatására bomlik le a legeredményesebben. A mérsékelt terhelés alatt - így szól az állítás - a test nagyobb intenzitással dolgozza meg a zsírcellákat. Természetesen ez az állítás is hamis. Bár a lassabb tempó esetében a test tényleg több zsírt használ el, mint szénhidrátot, mégis jobb felpörgetett sebességgel edzeni, ugyanis ilyenkor a test több energiát éget el. A zsírvesztés attól függ, hogy a napi energiafelhasználás magasabb szinten áll-e, mint a felvétel.


Tévhit: Bizonyos testtájakon lebontja magát a zsír


Nem mindenhol lehetséges a célzott zsírleépítés. A cellulitis például nem tüntethető el speciális lábizom-gyakorlatok hatására. A zsír leépülése egy egész testet érintő folyamat, amiben a kalóriaegyensúly fontos szerepet játszik. A legjobb megoldás az állóképességet és az erőnlétet fejlesztő edzésprogramok kombinációja. Az erőnléti edzés az izmokat építi, ilyenkor az energiát szívesen választja ki a zsírsejtekből, főleg mikor a test pihen.



Tévhit: A zsír kiizzadható


Egy kiadós szaunázás után a mérleg kevesebb súlyt mutat. Ezt sokszor azzal magyarázzák, hogy a zsírsejtek elolvadnak a hevítés hatására, de nem ez történik. A forróság a testet izzadásra készteti, de ami a pórusokból eltávozik, az nem zsír, hanem nagyrészt víz.


Tévhit: Aki csak zsírt és fehérjét eszik, vékony lesz


Robert Atkins a hetvenes években kifejlesztett egy speciális diétát: mondj le a szénhidrátról, csak zsírt és fehérjét vigyél a szervezetedbe. A diéta hatékonysága azonban azóta is vitatott. Kritikusai leginkább azt nehezményezik, hogy a szénhidráthiány káros lehet az egészségre.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.