Ritka, de annál félelmetesebb betegség: a hüvelyrák

daganatok rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelyrák (Vaginalkarzinom) egy nagyon ritka rosszindulatú tumorfajta, mely a vaginafalon alakul ki. Mindenekelőtt a 60-65  év körüli nőket veszélyezteti. Rizikófaktort jelent a Humán Papilloma Vírussal (HPV) való fertőzöttség, mely nagymértékben elősegíti a hüvelyrák keletkezését.

iStockPhoto
iStockPhoto



Honnan ismerhető fel a hüvelyrák?


A hüvelyrák korai szakaszában nehezen ismerhető fel, mert ritkán jelentkeznek tünetek. A betegséget jelezheti a nemi aktust követően fellépő gyenge vérzés, vagy az erős vaginális folyás jelentkezése. Ezek a tünetek azonban sok más nemi betegség tüneteiként is megjelenhetnek, így ilyen esetben alapos diagnózis válik szükségessé. Hüvelyrákot leggyakrabban nőgyógyászati szűrővizsgálat alkalmával diagnosztizálnak. A tumorok kilencven százaléka a nyálkahártya legfelső rétegében fejlődik ki. A nagyobb tumorok esetében szimptómaként alhasi fájdalom jelentkezhet, illetve zavar léphet fel a hugyhólyag és a belek működésében.


A hüvelyrák gyakorisága és kezelése


A rosszindulatú hüvelytumor nagyon ritka. A nőket érintő daganatos megbetegedések csupán egy-két százalékát teszik ki. 250 ezer nőből csupán egyet támad meg évente. Mindenekelőtt a 60-65 éves korosztályt érinti.


A hüvelyrák kezelése attól függ, mennyire előrehaladott állapotban ismerik fel. Legtöbb esetben műtéti úton távolítják el, rosszabb esetben sugárterápiával kezelik. A betegség korai diagnosztizálása teljes felgyógyulást tesz lehetővé.


A hüvelyrák kialakulásának okai


A betegség kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak, de beazonosítottak néhány kockázati tényezőt, amely a rosszindulatú tumor kialakulásához vezethet. Ilyen kockázati tényezők:


- A Humán Papilloma Vírussal (HPV) való fertőzöttség (annak 16-os és 18-as típusa).
Ez a vírus világszerte a leggyakoribb kórokozója a szexuális úton terjedő megbetegedéseknek, mely szemölcsszerű elváltozásokat okoz a hüvelyfalon.


- Diethylstilbestrol-lal (DES) való érintkezés a terhesség alatt. Ez az elsősorban ipari célokra használt vegyi anyag bizonyítottan hatást gyakorol a hormonális folyamatokra, így szélsőséges esetben akár vetéléshez vezethet. Hosszú évek, évtizedek telhetnek el, amíg a hüvelyrák a DES-sel való érintkezést követően, annak következményeként kialakul. Ezért - bár a DES-t 1971-ben betiltották - az idősebb korosztály körében kockázati tényező.

Húsz dolog, amit minden nőnek tudnia kell a hüvelyérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20100816-husz-dolog-amit-minden-nonek-tudnia-kell-a-huvelyerol.htmlNem a dezodor az oka - 10 tévhit az mellrákrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101029-10-tevhit-az-emlorakrol.htmlElképesztő gyógyulás: kezelés nélkül győzte le a rákothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20100912-magatol-gyozte-le-a-leukemiat-egy-brit-ferfi.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.