Orvosa óvta a 19 éves lányt: "Ne fesd be a hajad, mert meghalsz"

hajfesték allergia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy fiatal lányt arra figyelmeztettek orvosai, hogy ha még egyszer befesti a haját, belehalhat. A hajfestés ugyanis olyan súlyos reakciót váltott ki nála, amitől úgy nézett ki, mint akit összevertek.

Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto


A 19 esztendős Rachel Dowley infúzióra kötve feküdt a kórházban, miután egy alig 6 fontba (kb. 2000 forint) kerülő házi hajfestéktől úgy felduzzadt az arca, hogy édesanyja alig ismerte meg. A szertől ráadásul maradandó hegesedés alakult ki az arcán. Orvosai arra hívták fel a figyelmét, hogy egy újabb festéstől végzetes anafilaktikus sokk (súlyos allergiás reakció) jelentkezhet nála.

Rachel elmondta, hogy az egyébként népszerű hajfesték használata előtt allergiás tapasztesztet is végzett, mert azóta, hogy 2005-ben enyhe allergiás reakció lépett fel nála egy hennatetoválásra, hajlamos lett az allergiára. Egy nappal az után azonban, hogy feketére festette haját, észrevette, hogy az arca gyors ütemben és fájdalmasan duzzadni kezdett. Feldagadt és elfeketedett a szeme, az arcán kétoldalt pedig égési sérülésekhez hasonló sebek alakultak ki, amelyek később elfertőződtek. Elment a kórházba, ahol gyógyszeres kezelést kapott, de még így is három hétig tartott, mire a duzzanat lelohadt.


Az orvosok azt mondták, olyan súlyos allergia alakult ki nála, hogy valahányszor érintkezésbe kerül a hajfestékkel, a reakció egyre rosszabb lesz. Két külön infúziót kapott, és kombinált fájdalomcsillapítóval, antibiotikummal, gyulladáscsökkentő és hidrokortizon krémmel kezelték.

Az ammóniát nem tartalmazó hajfesték gyártója azt állítja, hogy a 48 órás tapaszteszt 100 százalékos biztonsággal előrejelzi az esetleges allergiás reakciót. A termék azonban PPD-t, azaz parafenilén diamint tartalmaz, amely dr. Chris Flower, a brit Cosmetic, Toiletry and Perfumery Association szakértője szerint e reakciók többségéért felelős.


A PPD a leggyakrabban alkalmazott hajfesték-összetevő a piacon, amelyet világszerte számos gyártó használ. Néhány kutató azonban a PPD használatát bizonyos rákos megbetegedésekkel hozta összefüggésbe, és a vegyszert egyes európai országokban be is tiltották. A vásárlóknak azt tanácsolják, hogy amennyiben bármilyen mellékhatást tapasztalnak, kerüljék a vegyületet tartalmazó termékeket.


Rachel elismerte, hogy a 48 órás tapasztesztet 46 óra elteltével eltávolította, ami hiba lehetett. Mindenkinek azt tanácsolja, hogy végezzenek allergiatesztet, és a kozmetikai termékek használata előtt várják ki mind a 48 órát.


A népszerű hajfestékgyártó vállalat szóvivője elmondta, hogy mindent megtesznek termékeik biztonságosságának szavatolása érdekében. "Sajnálattal hallottuk Miss Dowley esetét, és örömmel állunk rendelkezésére a jövőben támogatással vagy tanáccsal. A hajszínezőkre adott allergiás reakciók nagyon ritkák, de néhány ember esetében előfordulhat, ezért mindenkinek azt ajánljuk, hogy a hajfesték csomagolásán feltüntetett termékinformációban leírtaknak megfelelően az alkalmazást megelőzően végezzen 48 órás bőrallergia-tesztet" - nyilatkozta a szóvivő.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.