koleszterin élelmiszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miután minden ötödik amerikai magas koleszterinszinttel rendelkezik, nem meglepő, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerek a legnépszerűbbek a piacon. Az atorvastatin a leggyakrabban felírt ilyen gyógyszer világszerte, és bár úgy osztogatják, mint a cukorkát, csúnya mellékhatásokkal is járhat: többek között agressziót, fejfájást, izomfájdalmat és hasmenést válthat ki.

Pedig a koleszterinszint könnyedén csökkenthető a feldolgozott élelmiszerekben található zsírok kerülésével, és teljes kiőrlésű gabonák illetve zöldségek fogyasztásával. A következő listában szereplő élelmiszerek magas rost, omega-3 zsírsav, lecitin, E- és C-vitamin, niacin és rutin tartalmuknak köszönhetően segítenek az artériák és a szív koleszterinlerakódásainak kitisztításában.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Hüvelyesek: bab, lencse, tofu, tempeh és szójabab


Teljes kiőrlésű gabonák: hajdina, rozs, quinoa és búzacsíra


Zöldségek: retek, torma, paprika, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, mogyoróhagyma, snidling, zöld levelesek, káposzta, spenót, kelbimbó, brokkoli, spárga, zeller, tengeri zöldségek, uborka, gomba


Gyümölcsök: citrusfélék, paradicsom, csipkebogyó, banán és datolyaszilva


Diófélék és olajos magvak: mandula, mogyoró, lenmag, azték zsálya, tökmag, mák, dió, napraforgó


Halak: szardínia, lazac, makréla és számos mély/hideg tengeri hal


Olajok: Természetesen mivel el akarjuk kerülni a káros telített zsírokat, a jótékony omega-9, oliva, mogyoró, mandula és szezám olajokat érdemes választani


A legfontosabb, hogy fogyasszunk változatos, egészséges ételeket, amelyek segítségével minden szükséges tápanyagot bevihetünk a szervezetünkbe ahhoz, hogy erősek, egészségesek és gyógyszermentesek lehessünk.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.