A szívbeteg kisfiú kapta a szánkózó kisfiú szívét?

agyhalott kisfiú szívbeteg donor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint nyolc hónap várakozás után kapott új szívet Máté, az a kiskundorozsmai hatéves kisfiú, akit a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben ápolnak. A kisfiút a várakozás ideje alatt műszívvel tartották életben, s most, egyelőre nem tudni, hogyan és honnan, de sikerült megfelelő donort találni a műtéthez.

Annál is inkább itt volt az ideje a beavatkozásnak, mert a szakemberek szerint a fél évnél több időt műszívvel élő betegek életesélyei csökkennek, míg a műtéti kockázat napról napra jelentősen nő. A karácsony előtti csoda megszületéséhez, amely egy hatéves kisgyermek életbenmaradását segítheti elő, valahol egy másik család elveszített valakit.

iStockPhoto
iStockPhoto

Egy kisfiú meghalt, egy kisfiú megmenekült

Egy kisfiú új szívet kapott, ám szinte ugyanabban az időben meghalt egy másik kisfiú, akit szánkózás közben ütött el egy 43 éves nő Bercelen. A klinikai halál állapotában lévő kisfiút napok óta gépek tartották csak életben, s a mai napon orvosai lekapcsolták az életfenntartó gépekről. A kisfiú a hírek szerint bekerült az országos donációs programba, s bár szívének további útjáról nincsenek igazolható hírek, felmerül a kérdés, a gondolat: talán éppen az ő szívével ragyoghat tovább Máté élete.

Life Magazin: Interjú a műszíves kisfiú orvosával

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hoAPJzBzHCWk77gW



A szervadományozás titkos

A Szervkoordinációs Iroda egyik munkatársa kérdésünkre, hogy ma hazánkban titkos-e a szervadományozó kiléte, csupán annyit válaszolt, hogy igen, és ez ráadásul uniós ajánlás is. Tehát Európában, így hazánkban is titkos a szervadományozó kiléte, s ennek kegyeleti okai vannak, illetve a szervbeültetésen átesett beteg pszichés védelme is az okok között szerepel. Nehezen lehet felmérni előre, hogy a beteg milyen módon képes feldolgozni, hogy egy idegen szerv "dolgozik" a szervezetében, ha annak egykori tulajdonosáról információhoz jut. Bizonyos esetekben megkönnyítheti a személyhez köthető hála, más esetben akár a gyógyulást is hátráltathatja, ha a másik család gyászával, veszteségével kell szembesülnie.

A konkrét üggyel kapcsolatban a Szervkoordinációs Iroda a következő közleményt tette fel honlapjára:

A Szervkoordinációs Iroda közleménye


Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda 2010. 02. 23-án kapott értesítést a gyermek akut szívtranszplantációs várólistára történő helyezésről. Irodánk még aznap értesítette a 22 magyarországi gyermek intenzív osztályt belső eljárásrendünknek megfelelően. Műszívbeültetés 2010. 03. 19-én történt meg.

A hazai gyermek intenzív osztályokat összesen 7 alkalommal értesítettük. A 109 felnőtt intenzív osztály értesítése 3 alkalommal történt meg. A 23 európai szervcsere szervezetnek 3 alkalommal küldtünk faxokat.
Az első akut szervkérést követően összesen 11 kiskorú potenciális donor/agyhalott jelentését regisztráltuk Magyarországon, amelyekből 4 esetben történt sikeres szervdonáció. Ez idő alatt 4 külföldi szervcsere szervezettől 8 esetben kaptunk gyermek donorszívről értesítést.

A sikeres gyermekszív-transzplantáció ismét felhívja a figyelmet a magyarországi szervdonációs programok fejlesztésének jelentőségére, amely sajnos nem minden akut szervkérésre tud alkalmas donorszervet biztosítani, azonban az aktivitás növelésével nemcsak a szervátültetések száma, hanem a sikeres akut transzplantációk aránya is emelkedhet.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.