Néha alakulhat úgy az élet, hogy az ünnepek alatt kettesben találjuk magunkat a karácsonyfával. Akár felkészültünk a helyzetre, akár nem, a magányos karácsony próbára teheti bárki tűrőképességét.

iStockPhoto

Karácsonykor bizonyítottan felerősödnek a depressziós tünetek mindazoknál, akik kénytelenek egyedül tölteni az ünnepet, ám nem feltétlenül kell, hogy szabad utat engedjünk a szomorkodásnak és az önsajnálatnak, hiszen számtalan módszer létezik arra, hogy értékesnek és szerethetőnek érezzük magunkat akkor is, ha pillanatnyilag egyedül vagyunk.

Szeretetből font mentőkötél


Amennyiben hetekkel (akár hónapokkal) előre tudjuk, hogy ez a karácsony nehezebb lesz, mint az eddigiek, mert például nem olyan régen szakítottunk a párunkkal, vagy éppen egy válás kellős közepén vagyunk, nagyon fontos, hogy ne hagyjunk szabad utat az önsajnálatnak.

A karácsony ugyanis a szeretet ünnepe, és ez bizony nem feltétlenül csak a párkapcsolatokban megjelenő szeretetről szól, hanem a minden ember között rezgő és élő érzelmi szálakról. Ennek fényében bátran gondolkodhatunk olyan ünnepről, amely nemcsak a családról, hanem esetleg a barátokról szól. Ez persze nem jelenti azt, hogy rendezzünk szenteste karácsonyi bulit, de azt igen, hogy esetleg szervezzünk le előre néhány szintén egyedül maradt ismerőssel vagy barátnővel legalább egy közös estét. Apró ajándékokkal, finom vacsorával és persze őszinte beszélgetésekkel szolgálhatunk mindazoknak, akik nélkülünk egyedül lógathatnánk az orrukat a fa alatt.

iStockPhoto

Karitatív karácsony


Az is előfordulhat, hogy éppen nem lesz senki, akit vendégül láthatnánk, vagy aki meghívna minket egy forralt boros estére, de ez sem lehet akadálya annak, hogy esetleg hasznossá tegyük magunkat.

A saját bajainkról való elfeledkezés leghatékonyabb módszere, ha olyanok felé irányítjuk figyelmünket, akik számára minden gondolat vagy érintés, mosoly, vagyis minden emberi közeledés ajándék lehet. Vállaljunk néhány óra ügyeletet egy gyerekotthonban, készítsünk nekik ajándékot, esetleg valamelyik kórház gyerekosztályán is - ha mindezt előre egyeztetjük - valószínűleg szívesen veszik, ha felvidítjuk a gyerekeket.

Könnyen lehet, hogy eszünkbe se jut majd azon szomorkodni, hogy éppen nincs kivel összebújni a fenyőillatban, ha előtte sikerült örömet szerezni olyanoknak, akik nálunk sokkal jobban rászorulnak a törődésre, mint mi magunk.

Önvizsgálat, derűs hangulatban


Bármilyen hihetetlen, az egyedüllét olykor akár jót is hozhat magával, például azt, hogy évek óta először, éppen most nyílik alkalom arra, hogy önmagunkkal foglalkozzunk. Kényeztessük magunkat bátran. Egyedül maradtunk? Na és? Attól még lehet finom a vacsora, gyantaillatú a levegő és csupa fény az éjszaka.

iStockPhoto

Tippek a fa alá


- A barátoktól, rokonoktól kapott ajándékokat a fa alatt bontsuk ki, hátha akad olyan meglepetés, amire nem számítottunk.
- Feltétlenül vásároljunk fenyőfát, nem igaz, hogy egyedül jobb fa nélkül: az ünnepi illat nekünk is jár.
- Nyugodtan hívjuk fel azt, akire a fa alatt gondolunk, ne féljünk attól, hogy esetleg megzavarjuk a másik ünnepét. A karácsony csodákra képes: egyetlen percbe egy kazalnyi ölelés belefér.
- Szörfözzünk a neten, és bátran kattintsunk arra, akire rálelünk. Lehet, egy értékes kapcsolatra bukkanunk éppen, ám ha nem, akkor is jó tudni, hogy néhány pillanatnyi örömet szereztünk egy ismeretlennek.
- Tartsunk ünnepi estét: illatos, habos fürdővel, jó zenékkel, forró kapucsínóval.
- Tartogassunk egy jó könyvet az ünnepi napokra. Valami belevaló, izgalmas olvasmányt, amibe érdemes belemerülni a kanapén heverészve, esetleg kölcsönözzünk ki néhány filmet erre az alkalomra. Fontos, hogy a könyv is és a filmek is derűs hangulatot árasszanak.


Gazdag Enikő, pszichológus
Klienseim körében, válófélben lévő pároknál, vagy szakítás után lévőknél előfordulhat, hogy az illető egyedül, a párja nélkül tölti a karácsonyt. Ezzel már az ünnepek előtt elkezdünk foglalkozni, az egyedülállónak segítek abban, hogy "megteremtse", elképzelje a szentestét, hogy hogyan is fogja eltölteni, így sokkal könnyebb utána kivitelezni, hiszen a "terv" már megvan. Megoldás lehet a szülőkkel, rokonokkal vagy barátokkal tölteni az estét, de amennyiben úgy alakul, az egyedül töltött karácsonyra is fel lehet készülni.

Érdemes a hangulatot ugyanúgy megteremteni, fát díszíteni, vacsorát készíteni, apró ajándékkal meglepni saját magunkat. Aki önmagával békében él, képes elfogadni, hogy az egyedül eltöltött szenteste nem a magányról szól, hanem egy alkalom lehet, hogy önmagában is békét, meghittséget teremtsen.

Különböző elfoglaltságokat is hasznos lehet keresni a szentestére, pl. egy jó könyvet elolvasni, egy tartalmas filmet megnézni, forralt bort kortyolgatni, az érzéseket papírra vetni, karácsonyi albumot hallgatni, bármi beleférhet, ami segít a lelki egyensúly létrehozásában.

Kassai Tini

LIFE MAGAZIN: STRESSZMENTES KARÁCSONY


GALÉRIA: TRENDI AJÁNDÉKTIPPEK ANYUNAK, A PASINAK ÉS BARÁTNŐNEK


/1012/Trend2010121792941

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Korábban

A mítosz vége - meddig hiszünk a Mikulásban? 
Csábító karácsonyi ételek - pluszkilók nélkül 
Veszély leselkedik a gyerekekre karácsonykor 
Ünnepi lakoma bűntudat nélkül